Soud se bude opět zabývat tragickou nehodou při rallye v Lopeníku z roku 2012, při níž zemřely čtyři dívky

2. prosinec 2019 16:40

V případu je opět obžalovaný traťový komisař Petr Plášek, ke kterému přibyli další čtyři lidé podílející se na organizaci závodu. Při tragédii zemřely dívky ve věku 7, 18, 18 a 20 let.

Okresní soud v Uherském Hradišti se začne příští týden znovu zabývat tragickou nehodou při rallye v Lopeníku na Uherskohradišťsku. V roce 2012 tam závodní vůz zabil čtyři dívky. „V případu je opět obžalovaný traťový komisař Petr Plášek, ke kterému přibyli další čtyři lidé podílející se na organizaci závodu,“ řekl v pondělí státní zástupce Tomáš Pindur.

Všech pět lidí je obžalováno z usmrcení z nedbalosti a těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Hrozí jim tresty od jednoho roku do šesti let vězení.
Tomáš Pindur, státní zástupce

„Hlavní líčení je nařízeno na 9., 11. a 12. prosince. Všech pět lidí je obžalováno z usmrcení z nedbalosti a těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Hrozí jim tresty od jednoho roku do šesti let vězení,“ uvedl Pindur. Kromě Pláška jsou obžalováni také ředitel závodu Petr Bujáček, hlavní činovník pro bezpečnost Miroslav Smolík, vedoucí rychlostní zkoušky Josef Nášel a bezpečnostní delegát Václav Filip. Podle Pindura mají obžalovaní trestní zodpovědnost týkající se organizace závodu, zabezpečení nebo kontrol před závodem.

Čtěte také

Soudy se případem, ve kterém byl v minulosti obžalovaný pouze Plášek, zabývaly několikrát. Pravomocný rozsudek však nevynesly. Tragédie, při níž zahynuly dívky ve věku sedmi, 18, 18 a 20 let, se stala 10. listopadu 2012. Pořadatel podle původních zjištění policie nepochybil. Obviněn nebyl ani řidič, advokát Michael Bartončík, který jel závod na uzavřené trati, byť podle policie se na nehodě kromě větru podepsala i jezdecká chyba. Vůz byl podle majitele, jenž ho řidiči pronajal, v pořádku.

Pořadatelé nedostatečně informovali diváky o rizicích

Okresní soud v Uherském Hradišti v roce 2016 dospěl k závěru, že Plášek udělal chybu, když dívky z nebezpečného místa nevykázal. Uložil mu osmnáctiměsíční podmínku. Brněnský krajský soud ale rozsudek zrušil a věc vrátil k došetření státnímu zástupci.

Na místě nehody později vzniklo pietní místo

Odvolací soud poukázal na údajná pochybení pořadatelů, kteří nezajistili bezpečnost diváků, Pláškovu chybu označil za marginální. Pořadatelé se podle krajského soudu nepostarali o to, aby lidé v Lopeníku o závodech věděli a znali riziková místa. Školení traťových komisařů odvolací soud označil za nedostatečné.

Nejvyšší soud (NS), na který se obrátil se stížností bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), označil verdikt krajského soudu za chybný. Podle NS krajský soud vrácením věci do přípravného řízení s výzvou ke zvážení případného stíhání dalších lidí porušil zákon ve prospěch Pláška. Výrok NS měl ale jen akademický význam, rozhodnutí krajského soudu zůstalo platné.

Plášek byl znovu obžalován na jaře 2017. Kauzu měl tehdy opět řešit uherskohradišťský okresní soud. Žalobce však předloni na podzim obžalobu od soudu stáhl a nařídil policii, ať okolnosti nehody znovu prošetří. Na základě závěrů kriminalistů se pak loni trestní stíhání rozšířilo i na další čtyři lidi. Kauzou se bude opět zabývat trestní senát okresního soudu vedený Jiřím Přibylem, který se z jejího projednávání neúspěšně pokoušel sám sebe vyloučit pro podjatost.

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související