Stopa u Lopeníku patří medvědovi, potvrdili ochranáři. Šelmu viděl jeden z obyvatel

15. květen 2019 08:48

Bílé Karpaty jsou další lokalitou v regionu, kde se objevil medvěd

Medvěd se včera objevil nedaleko obce Lopeník na Uherskohradišťsku. Na svém pozemku ho viděl jeden z tamních obyvatel.

Vedení obce přivolalo odborníky z Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, kteří podle nalezené stopy přítomnost medvěda potvrdili.

Nezávislý starosta Lopeníku Roman Buček proto varoval obyvatele, aby byli opatrní. Od úterního rána už medvěda v okolí nikdo neviděl.

Podle ředitelky Správy Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty Jiřiny Gaťákové se zatím nedá určit, o jak velkého nebo starého medvěda se jedná.

Šelmu spatřil v úterý ráno chovatel krav a ovcí, když šel obstarat dobytek. Zvíře zaplašil křikem, řekla mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) Karolína Šůlová. Jde podle ní o jinou šelmu, než které před nedávnem odborníci nasadili v Beskydech monitorovací obojek.

Podle Martina Tomeška z AOPK ČR se medvěd spatřený u Lopeníku choval standardně. "Po vyrušení se vzdálil. Odlili jsme jeho stopu a pro rychlý přenos informací jsme v kontaktu se starosty nejbližších obcí. Chovatelům doporučujeme, aby zabezpečili svá stáda a včelíny, které by medvěda mohly lákat. Na tom, že se zde medvěd pohybuje, není nic výjimečného. Je to zvíře, které do zdejších lesů patří, stejně jako rys a vlk," uvedl Tomešek.

Podle přírodovědců zvíře urazí až několik desítek kilometrů denně, takže se už může pohybovat v jiné lokalitě.

Na podzim se na Vsetínsku a částečně i na Zlínsku pohybovala medvědice.

Tu v dubnu odchytili ochranáři u Lysé hory a na krk jí přidělali telemetrický obojek. Medvědice se pohybovala po Beskydech, za tu dobu urazila 130 kilometrů. 

Související