Potíže s Arrivou. Zlínský kraj zvažuje, že dopravci udělí pokuty

17. prosinec 2019 10:14

Arriva, která od neděle nově vozí cestující ve Zlínském kraji, se potýká s řadou problémů. Zpoždění i nemožnost prodeje jízdenek. Cestující v některých vlacích vozí zdarma.

Zlínský kraj zvažuje udělení pokut firmě Arriva vlaky, která od neděle zajišťuje veřejnou drážní dopravu na několika tratích v regionu. Zejména v pondělí nabírala část spojů dopravce zpoždění v desítkách minut, v některých vlacích navíc dál nefunguje odbavovací systém. Arriva proto i v úterý vozí v několika spojích cestující zdarma.

Podle náměstka hejtmana Pavla Botka (KDU-ČSL) si kraj pravděpodobně v lednu nechá zpracovat evidenci vydaných jízdenek. „Zjistíme, kolik lidí průměrně jelo zdarma, a tuto částku v uvozovkách vyfakturujeme Arrivě. Pokud se situace v krátkém období nezlepší, samozřejmě sáhneme i po uplatnění sankcí plynoucích ze smlouvy. Jsou to částky v řádu tisíců až stovek tisíc korun,“ řekl Botek.

Čtěte také

Závada na odbavovacím systému vznikla podle mluvčího Arrivy Jana Holuba poté, co dodavatel poslal firmě jeho novou verzi, v níž byly chyby. „Paradoxně v novějších nízkopodlažních motorácích se zařízení špatně spojovalo s wi-fi a kvůli tomu nebylo možné jízdenky ve většině případů vydávat. Proto cestující jezdili na náš účet a my kraji výpadek v tržbách zaplatíme ze svého, protože tržby jdou za krajem. Mělo by se to postupně zlepšovat, od výrobce máme přislíbeno, že by to mělo být v nejbližších dnech a hodinách, abychom byli schopni normálně cestující odbavovat,“ uvedl Holub.

„Většina vlaků Arrivy už v úterý jezdí na čas, případně s drobným provozním zpožděním,“ řekl Tomáš Nedbal, jednatel společnosti Koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje (KOVED). „Vesměs problémy nejsou takové, jako v pondělí. Včera (v pondělí) nabíraly některé spoje Arrivy desítky minut zpoždění, bylo tam i 50 minut,“ uvedl Nedbal. KOVED podle něj nadále eviduje potíže s výdejem jízdenek ve vlacích dopravce i na některých přepážkách ve stanicích.

Na základě smluv uzavřených se Zlínským krajem obsluhuje Arriva vlaky spoje z Rožnova pod Radhoštěm do Bylnice, ze Vsetína do Velkých Karlovic, mezi Starým Městem u Uherského Hradiště a Bylnicí a Uherským Brodem a Luhačovicemi. Na dalších tratích v regionu nadále jezdí České dráhy.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související