Den D pro regionální dopravu. Od neděle noví dopravci, číslování linek, levnější jízdné i papírové jízdenky

14. prosinec 2019

V regionu od neděle 15. prosince platí novinky v dopravě. Vše důležité shrnul Miroslav Řihák ze společnosti Koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje v našem vysílání.

Nový krajský tarif. Jedna z mnoha novinek, které začnou platit v cestování příměstskou dopravou ve Zlínském kraji v neděli 15. prosince. Cestující zaplatí nástupní sazbu, bez ohledu na to, zda bude cestovat autobusem nebo vlakem, 9 korun a pak korunu za každý kilometr jízdy.

V případě potřeby jsou vám k dispozici zákaznické linky: České dráhy - tel.: 221 111 122, ARRIVA – tel.: 725 100 725, ČSAD Vsetín – tel.: 602 569 569, ČSAD Uherské Hradiště – tel.: 572 524 612, KRODOS Bus Kroměříž – tel.: 573 331 257, DSZO (Dopravní společnost Zlín – Otrokovice) – tel.: 577 052 163.

Mimo to se na železnici ve Zlínském kraji objeví noví dopravci, jako Arriva. Ta se přiřadí také mezi nováčky v autobusové dopravě. I mezi autobusovou dopravou a železniční budou rozdíly. Například v přestupech. Zatímco ve vlacích budou cestující v regionu cestovat na jednu jízdenku bez ohledu na dopravce, autobusové budou nepřestupné. Bude tedy nutné vždy při přestupu koupit novou.

Čtěte také

Miroslav Řihák, v mimořádném vysílání našeho zpravodajsko-publicistického pořadu Den ve Zlínském kraji, který jsme věnovali právě změnám v dopravě, také zmínil, že autobusové linky budou od neděle 15. prosince číslovány. Podobně, jako jsou cestující zvyklí v MHD. To usnadní orientaci v jednotlivých linkách.

Zmínil také, že nebude možné nakupovat jízdenky na vlak přes e-shopy nebo v mobilních aplikacích. U Arrivy to sice bude možné, ale jen pro její spoje. Pokud tedy cestující bude přestupovat z Arrivy na České dráhy, bude muset mít jízdenku papírovou. Zakoupí ji v pokladně, nebo přímo u vlakového průvodčího v daném spoji.

Více si poslechněte v záznamu našeho mimořádného Dne ve Zlínském kraji věnovaném změnám v regionální dopravě.

K 15. 12. 2019 Zlínský kraj původně plánoval spuštění plnohodnotného integrovaného dopravního systému pod názvem Zetko. To mu však bylo znemožněno rozhodnutím Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který letos v dubnu kraji pozastavil veřejnou zakázku na výběr autobusových dopravců pro období dalších deseti let. Stalo se tak na základě námitky společnosti BusLine, která se přitom výběrového řízení vůbec nezúčastnila. Proti tomuto rozhodnutí kraj podal rozklad, kterému předseda ÚOHS vyhověl, celé řízení však ještě stále není ukončeno a v tuto chvíli nelze říct, jak dlouho ještě potrvá a jak to celé dopadne. Zlínský kraj věří, že nový model veřejné dopravy ve Zlínském kraji bude moci uplatnit nejpozději od roku 2022.

autor: Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související