Pomůže jen déšť. Řeky vysychají, v Moravě ve Spytihněvi je jenom šestnáct procent vody

21. srpen 2018

Sucho snížilo průtoky v řekách ve Zlínském kraji.

V Moravě, Bečvě a jejich přítocích místy naměřili vodohospodáři jen pětinu dlouhodobého měsíčního průtoku.

V řece Moravě je situace podle společnosti Povodí Moravy nejhorší ve Spytihněvi, kde vodohospodáři naměřili jen šestnáct procent dlouhodobého měsíčního průtoku.

Olšava, Vlára i Dřevnice jsou na suchu. Valašské Klobouky i Uherský Brod chtějí sbírat dešťovou vodu

Sucho. Ilustrační foto.

Povodí Moravy eviduje na třetině měřicích míst z 200 dosažení hranice sucha. Radnice už připravují projekty na šetření vodou.

Špatně jsou na tom i další toky, dodává mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Na Bečvě klesly průtoky pod 20 procent srpnového průměru.

Vodohospodářům nezbývá nic jiného než čekat na srážky. "Jedná se o situaci, se kterou nemůžeme nyní nic dělat," řekl ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Vsetín, Zlín, Valašské Meziříčí nebo Rožnov pod Radhoštěm vydaly opatření omezující nakládání s povrchovými vodami.

„Od pondělí 20.8.2018 je zakázáno odebírat povrchovou vodu z vodních toků na celém území města Rožnov pod Radhoštěm za účelem zalévání zahrad, napouštění bazénů, zásobování objektů a pozemků ve vlastnictví jednotlivých občanů užitkovou vodou, zálivky všech sportovišť, mytí motorových vozidel, a to až do odvolání,“ uvedla Marie Hrabovská z rožnovské radnice.

A dnes radnice v Kroměříži zakázala odebírat vodu z vodních toků ve městě a jeho místních částech. Opatření se týká vody z řeky Moravy a z menších vodních toků Moštěnky, Hané, Kotojedky, Trňáku, Zacharky, Dolní Kotojedky, Věžeckého potoka, Popovického potoka, Wolfova splávku a Stonáče.

 

Spustit audio

Související