Olšava, Vlára i Dřevnice jsou na suchu. Valašské Klobouky i Uherský Brod chtějí sbírat dešťovou vodu

26. červenec 2018

Povodí Moravy eviduje na třetině měřicích míst z 200 dosažení hranice sucha. Radnice už připravují projekty na šetření vodou.

Třeba radnice ve Valašských Kloboukách na Zlínsku začala s úpravami, které podpoří zasakování dešťové vody ve městě.

V ulicích tak například přeruší některé obrubníky, aby mohla voda odtékat do zelených ploch, nová parkoviště bude budovat z vodopropustných materiálů a dešťovou vodu bude u veřejných budov zachycovat do nádrží a využívat ji pro zavlažování.

Inspiraci si vedení města vzalo v Německu a Švýcarsku. „Voda se neodvádí do kanalizace, ale využívá dál,“ říká v pořadu Co vy na to místostarosta Martin Janík (nezávislý). Podle něj jsou kvůli suchu vidět i změny ve valašské krajině, problémy mají zemědělci i rybáři.

V řekách kvůli suchu chybí voda. Dřevnice je na dvaceti procentech, Olšava je na tom jenom nepatrně lépe

Mapa sucha

Kraj patří k oblastem výrazně zasaženým suchem.

Dešťová voda se bude ve Valašských Kloboukách zužitkovávat i díky propustné dlažbě u nových parkovacích stání, jak je tomu na sídlišti Palackého. "U městských budov bychom v budoucnu chtěli řešit zadržování dešťové vody v rezervoárech a malých nádržích. Výborně už si s tímto úkolem poradila například mateřská škola, která k dešťovým svodům umístila sudy a vodu využívá k zalévání zahrady" řekl místostarosta.

Vedení Uherského Brodu zase chce vybudovat na většině svých objektů nádrže, které budou schraňovat dešťovou vodu ze střech. Opatření by měla pomoci nejenom při zavlažování, ale také by se jimi mělo předcházet záplavám.

„Pilotním projektem nové strategie města bude budova Základní školy Na Výsluní. Právě z její střechy odtéká do kanalizace velké množství dešťovky, za jejíž přečištění platíme přes dvě stě tisíc korun ročně,“ vysvětlil starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU – ČSL).

Ze Zlínského kraje odešly dvě stovky žádostí o peníze na jímání dešťové vody na Státní fond životního prostředí. Ve srovnání s jinými kraji jsou obce aktivnější. Počet žádostí je čtvrtý nejvyšší v zemi.

autoři: Saskia Mišová , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související