Slovácké moře, valašský Balaton, rybníky i biotopy. Horko láká k vodě, problém mohou být sinice

Osvěžení v těchto parných dnech hledají někteří lidé kromě koupališť také v rybnících nebo požárních nádržích.

Na těchto místech ale kvalitu vody nikdo nekontroluje. Koupající se tak vystavují riziku zdravotních problémů.

Z hygieniky kontrolovaných jezer a přehrad byl minulý týden problém s výskytem sinic na Pahrbku, další nádrže a přehrady byly v pořádku.

Největší problémy způsobují právě sinice, které uvolňují řadu toxických látek.  „Na některých místech kůže mohou sinice vyvolat podráždění. U některých lidí mohou vyvolat i zvracení, nevolnosti,“ říká lékař kožního oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Jan Štenberský.

Podle něj je nejúčinnější se po koupeli ve vodě zasažené sinicemi osprchovat. „Nebo aspoň použít třeba balenou vodu a kůži umýt,“ dodává lékař.

Podle Evy Javoříkové z Krajské hygienické stanice si lidé mohou ověřit kvalitu i sami. „Podívat se, jestli voda není zakalená, nepáchne,“ říká Javoříková. Podle něj jsou větší problémy na návětrné straně vodních ploch.

Ostrožské jezera, Slovácké moře

Štěrková jezera o rozloze 355 hektarů vznikla zatopením opuštěných těžebných prostor. A mají tři části - Kunovskou tabuli, mnohoúhelníkovou plochu těžebního jezera, které má na délku dva kilometry, třetí je vodárenská nádrž. Území funguje jako zásobárna pitné vody pro téměř 80 tisíc obyvatel.

Bystřička

Přehrada Bystřička byla postavena jako jedna z řady drobných nádrží pro zajištění vody na zásobování průplavu Dunaj – Odra – Labe. Současně měla přehrada chránit údolí pod hrází před nebezpečnými povodněmi. Postavení přehrady a vznik vodní plochy v pěkném prostředí Vsetínských vrchů brzy přilákalo první rekreanty. Dnes je rekreační využití jedním z předních účelů nádrže.

Štěrkoviště Otrokovice

Zahrnuje umělou vodní nádrž, která vznikla těžbou štěrku v 30. a 40. letech min. století. Hloubka této nádrže je 12 m, rozloha 13 ha, tj. 130 000 m2. Součástí areálu je rozlehlá a dobře udržovaná travnatá pláž s upravenými vstupy do vody.

Valašský Balaton

Umělé jezero poblíž spojovací silnice mezi Novým Hrozenkovem a Karolinkou vzniklé těžbou štěrkopísku. Obklopené plážemi a nezbytným zázemím. V areálu je sociální zařízení, bufet, hřiště na plážový volejbal. Nachází se zde také základna pro akrobatické skoky do vody na lyžích i prknech.

Pahrbek Napajedla

Slepé rameno řeky Moravy je oblíbeným místem ke koupání, ale i rybaření. Je zde možnost občerstvení, autokemp a rekreační areál. Pro návštěvníky jsou zde i sportovní hřiště.

Přehrada Luhačovice

Stavba přehrady začala v létě v roce 1912. Vypuknutím první světové války byla stavba zastavena, pokračovalo se v ní až na podzim 1921. Přehrada byla dokončena v roce 1930.

Vodní nádrž Všemina

Vodní nádrž Všemina u stejnojmenné obce je oblíbeným místem ke koupání. Pláže jsou travnaté. Poblíž parkoviště, možnost ubytování, lanové centrum, tenisové kurty.

Přehrada Horní Bečva

Vodní nádrž je vodní dílo na horním toku řeky Rožnovská Bečva, v zalesněném kopcovitém terénu, postavené v letech 1932 - 1944. Nachází se 2,5 km jihovýchodně od centra obce Horní Bečva, u silnice 35 (E 442) Valašské Meziříčí - Makov. Přehradní hráz má délku v koruně 252 m, šířku v koruně 5 m a výšku nade dnem 13,7 m. Plocha nádrže je 10 ha. Nádrž byla vybudována za účelem snížení povodňových průtoků, akumulace vody, rekreace, provozování vodních sportů a rybolovu.a Hoŕní Bečva

Biotop Honětice

Přírodní koupací biotop byl vybudován v roce 2012 v agroturistickém areálu v Honěticích. Jde tedy o koupaliště s přírodním systémem filtrace vody. V těsné blízkosti koupaliště je zrekonstruována budova bývalé zemědělské usedlosti, kde se nyní nachází penzion.

Biotop Modrá

Biotop, který se nachází nedaleko Velehradu, významného poutního místa,  je uměle vytvořené přírodní koupaliště - stěny i dno bazénu jsou potaženy zelenkavou fólií, která zvýrazňuje přírodní zbarvení vody. Voda se do bazénu napouští jednorázově ze studny a je dle potřeby pouze dopouštěna.

Koupací biotop Prostřední Bečva

Koupací biotop Prostřední Bečva, ležící v Beskydech, je­ koupaliště, které nepotřebuje žádnou chemii. O čištění vody se stará speciální nádrž osázená vodními rostlinami.

autoři: Libor Netopil , Tomáš Fránek

Související