Koupání v kraji. Pahrbek u Napajedel trápí sinice, čeká se na výsledky u otrokovického Štěrkáče

Voda ve slepém rameni řeky Moravy Pahrbek u Napajedel na Zlínsku má zhoršenou jakost. Vyplývá to z měření, která tento týden uskutečnili hygienici.

Kvůli zvýšenému výskytu sinic by se na Pahrbku neměli kvůli zdravotním rizikům koupat citliví lidé, například alergici, těhotné ženy nebo děti, řekla dnes ČTK Jeanette Horčicová z Krajské hygienické stanice Zlínského kraje.

Po případném koupání je pak podle hygieniků vhodné se osprchovat.

Potíže s kvalitou vody jsou na Pahrbku dlouhodobé. Na konci loňského července tam hygienici kvůli mikrobiálnímu znečištění vody, která navíc obsahovala vysoké množství sinic a chlorofylu, zakázali koupání. Platil až do konce letní sezony.

Mikrobiologické znečištění zjistili hygienici tento týden i na Štěrkáči v Otrokovicích na Zlínsku. Přispěly k němu pravděpodobně intenzivní srážky z minulého týdne. Jelikož může podle Horčicové jít pouze o krátkodobé znečištění, hygienici dnes jakost vody u zmíněné vodní plochy neklasifikovali. Nové vzorky odeberou v nejbližších dnech.

Až na základě jejich opakované analýzy rozhodnou, zda nebude nutné vydat zákaz koupání. Výsledky kontroly by měli odborníci zveřejnit příští týden. "S kvalitou vody ve Štěrkáči ale nebývá problém, proto nechceme vyvolávat paniku," uvedla Horčicová.

Vodu vhodnou ke koupání mají vodní nádrže Luhačovice a Všemina na Zlínsku i přehrady Bystřička a Horní Bečva a štěrkoviště v Novém Hrozenkově na Vsetínsku. Kvůli zvýšenému množství chlorofylu, případně snížené průhlednosti, má však voda na zmíněných místech mírně zhoršené vlastnosti. Hygienici proto doporučují, aby se lidé po koupání v ní osprchovali. Zcela nezávadná voda je v přírodním koupališti Albatros v Ostrožské Nové Vsi na Uherskohradišťsku.

Hygienici stejně jako loni kontrolují ve Zlínském kraji osm přírodních koupališť. Zveřejňují i výsledky měření majitelů tří přírodních koupacích biotopů v Honěticích na Kroměřížsku, Modré na Uherskohradišťsku a Prostřední Bečvě na Vsetínsku

zdroj: ČTK

Související