Rekordní teplo. Nejtepleji bylo v Holešově, ve Vsetíně a Vizovicích pak měli největší horko od čtyřicátých let

Na pěti měřicích stanicích Zlínského kraje dnes byly překonány teplotní rekordy.

Nejtepleji bylo v Holešově na Kroměřížsku, kde meteorologové naměřili 31 stupňů Celsia. Dosavadní rekord z roku 2008 tam činil 29,1 stupně Celsia. ČTK to dnes řekl Petr Hruška z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Ve Vsetíně dnes teplota vystoupala na 29,4 stupně Celsia. Na stanici tak bylo překonáno maximum pro tento den z roku 1947, které činilo 29 stupňů Celsia. Stejnou teplotu jako ve Vsetíně naměřili meteorologové také ve Starém Městě na Uherskohradišťsku, dosavadní deset let staré maximum bylo překonáno o 0,5 stupně Celsia.

Rudé Uherskobrodsko, Bílé Karpaty i Rožnovsko. Extrémní sucho už zasáhlo velkou část kraje

Mapa sucha

Množství srážek ve Zlínském kraji je od začátku roku pod dlouhodobým průměrem. Teploty ale stále rostou.

Rekord hlásí i měřicí stanice ve Strání na Uherskohradišťsku, kde bylo 28,5 stupně Celsia. Maximum z roku 2008 v obci padlo o 0,2 stupně. V Horní Bečvě na Vsetínsku bylo 27,9 stupně Celsia, dosavadní deset let starý rekord tam měl hodnotu 26,8 stupně Celsia.

Ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku dnes bylo naměřeno 29,7 stupně Celsia a ve Vizovicích na Zlínsku 29 stupňů Celsia. V obou městech tak byla vyrovnána dosavadní maxima z let 2008, respektive 1944.

Teplé počasí vydrží ve Zlínském kraji podle předpovědi také v pátek. Meteorologové ráno očekávají polojasnou až jasnou oblohu, během dne však bude přibývat oblačnosti s možným výskytem bouřek. Nejvyšší odpolední teploty dosáhnou 28 až 32 stupňů Celsia. V sobotu by mělo být oblačno nebo i zataženo, jen přechodně místy polojasno. Denní teploty dosáhnou 23 až 27 stupňů Celsia.

zdroj: ČTK

Související