Rudé Uherskobrodsko, Bílé Karpaty i Rožnovsko. Extrémní sucho už zasáhlo velkou část kraje

9. květen 2018 11:50

Množství srážek ve Zlínském kraji je od začátku roku pod dlouhodobým průměrem. Teploty ale stále rostou.

Ve východní a severní části regionu je podle meteorologů situace nejhorší. Průměr srážek byl hluboce pod padesáti procenty dlouhodobého normálu.

Podle projektu Intersucho, který připravují odborníci Ústavu výzkumu globální změny Akademie Věd České republiky (CzechGlobe), Mendelovy univerzity v Brně a Státního pozemkového úřadu, Zlínsko patří mezi oblasti, kde chybí srážky nejvíce.

Mapy projektu ukazují, že extrémní sucho už zasáhlo velkou část Uherskobrodska včetně oblastí v Bílých Karpatech. A podobná situace je i na Rožnovsku.

Mapa sucha na Uherskohradišťsku

Situaci meteorologové srovnávají s extrémně suchým rokem 2015. „Naopak průměrné teploty se zvyšují,“ uvedl Filip Chuchma z Českého hydrometeorologického ústavu Brno.

Například v dubnu byly denní teploty o pět stupňů vyšší, než je dlouhodobý průměr.

Sucho si vybírá daň. V okolí Rožnova hynou lesy, situace je velmi vážná

Lesy v okolí Rožnova ničí kůrovec a sucho

Dlouhodobé sucho ničí lesy Zlínského kraje. Stromy postupně vysychají a napadají je škůdci. 

Podle Chuchmy se situace v nejbližší době nezmění. „V Beskydech by ke zlepšení situace bylo potřeba, aby pršelo týden, spíše čtrnáct dnů a muselo by denně napršet deset a více milimetrů,“ uvedl Chuchma.

Celé Zlínsko patří mezi nejhůře postižené oblasti.

„Nejhlubší deficit půdní vláhy zasahuje západ kraje Jihomoravského, východ kraje Jihočeského a dále kraj Moravskoslezský a Zlínský a kraj Středočeský jižně od Prahy a sever a východ kraje Moravskoslezského,“ uvedli experti z projektu Intersucho.

autoři: Libor Netopil , Tomáš Fránek

Související