Kvůli suchu hoří častěji. Ve Zlínském kraji vzrostl počet požárů v přírodě dvojnásobně

8. květen 2018 13:05

V souvislosti s extrémním suchem vyjížděli v dubnu hasiči ve Zlínském kraji k více než dvojnásobku požárů v přírodě než ve stejném období loni.

Za letošní čtvrtý měsíc roku jich evidují 47, v dubnu 2016 jich zaznamenali 23. Dnes to řekla mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

Do statistiky hasiči započítávají požáry lesních a travních porostů, klestí nebo skládek. Při rozdělávání ohně v přírodě doporučují dbát zvýšené opatrnosti, zejména pokud fouká silný vítr.

"Je důležité mít vždy připravené hasební prostředky jako například kbelík s vodou, lopatu či písek. Oheň v tomto suchém období zakládejte dostatečně daleko od obytných či hospodářských objektů, ale i lesních porostů, vyschlé trávy a podobně," uvedla mluvčí.

Mapa sucha

U ohně by podle ní také měl neustále dohlížet člověk starší 18 let. "Na závěr je důležité oheň dobře prolít vodou a ujistit se, že se nemůže nekontrolovatelně šířit mimo ohniště," doplnila Javoříková.

Zřejmě největší dubnový požár v přírodě zaměstnal hasiče v regionu 8. dubna v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. V lokalitě Dolní Paseky tehdy hořelo asi 25 hektarů lesa. Více než stovka hasičů z 11 jednotek s ohněm bojovala zhruba sedm hodin. Na místě byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu, při události nebyl nikdo zraněn.

Požár lesa na Kroměřížsku
Požár lesa na Kroměřížsku
autor: Tomáš Fránek | zdroj: ČTK

Související