Podle policejních statistik patří Zlínský kraj k nejbezpečnějším lokalitám v ČR, vévodí ale v počtu opilých řidičů

27. říjen 2023

Hostem Českého rozhlasu Zlín byl ředitel Krajského ředitelství policie Zlínského kraje Jaromír Tkadleček.

Policie Zlínského kraje má přes 1400 policistů. Jejím krajským ředitelem je Jaromír Tkadleček, který byl hostem Českého rozhlasu Zlín. Jak uvedl, v celostátním měřítku zatím chybí kolem 6000 policistů, ve Zlínském kraji je to v současnosti 125 lidí. Doplnil zároveň, že policii se v posledních dvou letech v náboru daří, takže věří, že ještě do konce roku se tento počet neobsazených míst posune do pozitivnějších čísel.

Pro doplnění: uchazeči o místo u policie nemusí mít policejní školu. K tomu pan Tkadleček uvádí: „Absolutní většina uchazečů a policistů, kteří slouží, mají civilní vzdělání a my je potom odborným způsobem vyškolíme, absolvují spoustu kurzů a různých vzdělávání.“

Zlínský kraj je dle názoru jeho obyvatel poměrně bezpečným místem k životu. Potvrzují to i policejní statistiky? „Jsem skálopevně přesvědčen, že Zlínský kraj patří k nejbezpečnějším lokalitám v České republice. Objektivně je třeba říci, že nápad trestné činnosti je u nás jeden z nejmenších,“ potvrzuje Jaromír Tkadleček.

Zároveň ale dodává, že Zlínský kraj je naopak významně statisticky nadstandardní počtem řidičů, kteří jsou zadrženi pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek: „Tady musím smutně konstatovat, že náš kraj patří mezi v uvozovkách špičku v České republice. Letos například jen v okrese Zlín za jediný týden zadrželi přes 50 takových řidičů.“

Je v dnešní policejní práci stěžejní technologické vybavení? A čím může každý z nás přispět k vymáhání práva ve společnosti? Nejen to se můžete dozvědět z rozhovoru s policejním ředitelem krajského ředitelství České republiky Jaromírem Tkadlečkem. Ptala se redaktorka Českého rozhlasu Zlín Markéta Macháčková.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.