Podepsáno. Zlín bude mít nejmladšího primátora v historii

V jedenáctičlenné radě města obsadí po čtyřech křeslech ANO a STAN, lidovci, ODS a Piráti budou mít vždy jednoho zástupce.

Ve Zlíně dnes podepsali koaliční smlouvu vítězné hnutí ANO, STAN, lidovci, ODS a Piráti. Koalice bude mít v 41 členném zastupitelstvu 29 křesel.

V jedenáctičlenné radě města obsadí po čtyřech křeslech ANO a STAN, lidovci, ODS a Piráti budou mít vždy jednoho zástupce. Primátorem bude nynější náměstek primátora Jiří Korec (ANO).

Zlín ví, kdo se stane jeho primátorem. Novým mužem číslo jedna bude Jiří Korec z ANO

Jiří Korec

Korec bude nejmladší primátor v historii města, je mu 32 let.

Jména náměstků primátora a jednotlivých radních chce koalice oznámit až na ustavujícím zastupitelstvu, které se bude konat ve čtvrtek.

"Struktura zůstává zcela stejná jako doposud: jeden primátor, pět náměstků, z nichž budou dva neuvolnění, jeden uvolněný radní, zbytek neuvolnění radní," uvedl Korec. Uvolněné funkce obsadí ANO a STAN.

Strany a hnutí si již rozdělily kompetence.

ANO bude mít ve svých kompetencích investiční akce, strategický rozvoj, dopravu či správu majetku. STAN bude spravovat ekonomiku a finance, územní plánování a architekturu, školství, bydlení, kulturu a životní prostředí.

Lidovci budou mít v kompetenci resort sociální, bezpečnost a péči o zdravotně postižené, ODS bude spolupracovat v resortu mládeže, tělovýchovy a sportu s komisemi místních částí. Piráti se zaměří na IT a eGoverment a spolupráci se zlínskou univerzitou. Programové prohlášení by mohlo být hotové do měsíce.

autor: Miroslav Urubek
Spustit audio

Související