Kdo povládne Zlínu? Jednání začala, ANO chce místo primátora

7. říjen 2018 09:16

Jednání o možné koalici začala hned poté, co bylo jasno o vítězi.

Ještě včera večer jednali lídři ANO2011 a hnutí STAN. Na radnici jsou momentálně v koalici a dohodli se, že chtějí pokračovat.

ANO si ale logicky nárokuje post primátora.  Miroslav Adámek ze Starostů a nezávislých zřejmě po osmi letech ve funkci skončí. K pohodlné většině v zastupitelstvu bude oběma subjektům stačit, když se dohodnou se třetím v pořadí, hnutím Zlín21.

Vyjednávání začalo

Nováček komunálních voleb má sedm mandátů. Koalice by měla dvacet pět křesel. Jak bude případná koalice vypadat, je otázka příštích dnů a vyjednávání.

Drama ve Zlíně. ANO vyhrálo volby o necelé tři desetiny. Bodoval Zlín 21, propadla ČSSD a komunisté

Politici ANO ve Zlíně

Nejvíc hlasů získal současný primátor Zlína Miroslav Adámek.

Lídr ANO Roman Kaňovský preferuje variantu tříčlenné koalice. Spolupráce se Starosty je podle něj vzhledem k dřívější koalici na radnici logická. "Máme na co navazovat, čtyři roky jsme něco tvořili. Máme spoustu rozjednaných projektů, byla by tam zachovaná kontinuita," uvedl Kaňovský.

Lídr hnutí STAN a dosavadní primátor Miroslav Adámek uvedl, že tento nárok respektuje. Adámek, který byl primátorem dvě volební období, označil těsné vítězství ANO za "krásný sportovní zápas". "Někdy člověk prohraje doslova o desetinky a je potřeba to respektovat," uvedl Adámek.

Lídr hnutí Zlín 21 Čestmír Vančura řekl, že počká, s jakou nabídkou ANO a STAN přijdou. Vytvoření tříčlenné koalice je podle něj možné, pokud se najdou programové shody. Překvapením voleb podle něj bylo také to, že se do zastupitelstva nedostali sociální demokraté a komunisté.

Bez sociálních demokratů a komunistů

Ve Zlíně kandidovalo 12 subjektů. Na čtvrtém místě skončila KDU-ČSL ze ziskem pěti mandátů. Po třech mandátech bude mít koalice Soukromníků, Svobodných a Nezávislých, ODS i Piráti. SPD bude mít dva zastupitele.

ODS se do zlínského zastupitelstva vrací po čtyřech letech. Volební zisk strany považuje lídr kandidátky Miroslav Chalánek za úspěch. "Uvidíme, jakou ten výsledek, který máme, bude hrát roli při sestavování vedení města," řekl ČTK Chalánek.

Naopak Piráti se v zastupitelstvu krajského města objeví vůbec poprvé. Se ziskem tří mandátů je lídr kandidátky Jiří Jaroš spokojený. "Očekávali jsme samozřejmě lepší výsledek, ale měli jsme aféru, kterou asi všichni znají, která nás připravila o nějaké ty kladné body. Musíme se s tím vyrovnat, volič nezapomíná," uvedl Jaroš. V září totiž odstoupil z druhého místa na kandidátce Pirátů Jakub Stacke, a to poté, co se policii přiznal k posprejování fasád desítek domů ve Zlíně.

autor: pes | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související