Plánované operace budou pozastaveny ve všech krajských nemocnicích

9. říjen 2020

Vzhledem k nárůstům covidových pacientů ve Zlínském kraji byl svolán krizový štáb. Jedním z rozhodnutí je, že krajské nemocnice okamžitě přecházejí na akutní péči a od pondělí 12. října budou pozastaveny plánované výkony.

Na jednání krajského krizového štábu byla projednávána připravenost nemocnic ve Zlínském kraji na nápor pacientů s koronavirem, aktualizace epidemiologického plánu a možnost uvolnit peníze na nákup vitamínů pro zdravotníky.

Předseda představenstev krajských nemocnic Radomír Maráček informoval členy krizového štábu o tom, že nemocnice dnešním dnem přecházejí na akutní péči a od pondělí 12. října budou pozastaveny plánované výkony. Toto opatření je zatím plánováno na 14 dní. 

„Problém nastane, pokud začne vypadávat sesterský personál. Proto potřebujeme pomoci se zajištěním dodávky vitamínů pro zdravotníky. Mezi nemocnicemi jsme si rozdělili úkoly a máme lůžkové kapacity i dostatek ochranných prostředků,“ sdělil Radomír Maráček.

Ve všech nemocnicích Zlínského kraje byly navýšeny počty lůžek s plicní ventilací, kterých je celkem 74.

„Během dneška zjistíme možnosti, jak uskutečnit dodávku vitamínů pro zdravotníky i pro sociální služby. Musíme se postarat o to, aby personál zvládl enormní nápor, který lze předpokládat v následujících týdnech,“ řekl hejtman Jiří Čunek. „V tuto chvíli jsou rezervy ve vytvoření dalších nemocničních lůžek, ale musíme hledat i možnosti, jak systém posílit o dobrovolníky, kteří by při péči o pacienty pomohli kvalifikovaným odborníkům,“ dodal hejtman.

Čtěte také

Ředitelka Krajské hygienické stanice ve Zlíně Eva Sedláčková konstatovala, že nárůsty covid pozitivních pacientů jsou ve Zlínském kraji enormní. „Trasujeme všechny a ve spolupráci se studenty Univerzity Tomáše Bati vše běží perfektně, avšak pro pracovníky to znamená značné vypětí, protože počet telefonických hovorů je obrovský.

Aktuální počty nakažených jsou průběžně zveřejňovány na webu Ministerstva zdravotnictví a tato čísla se rychle proměňují.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související