Pět let poté. Osm obětí. Uherský Brod si připomíná tragédii z roku 2015

24. únor 2020 05:32

Dnes, 24. února, je to pět let, kdy psychicky narušený muž zastřelil v uherskobrodské restauraci Družba osm lidí a následně spáchal sebevraždu. Město si smutné výročí připomene.

Oběti tragické střelby v restauraci Družba si dnes připomenou v Uherském Brodě. 24. února 2015 tam třiašedesátiletý muž zastřelil osm lidí a následně spáchal sebevraždu. Vzpomínková akce se uskuteční na pietním místě před budovou bývalé restaurace Družba, řekl Českému rozhlasu Zlín lidovecký starosta Uherského Brodu Ferdinand Kubáník.

„Máme sraz u pomníku o půl jedné, což je doba, kdy se zhruba tato tragédie odehrála. Nikdo z nás si nepřeje, aby se to opakovalo. Máme připraveny svíčky, které tam položíme a v tichosti uctíme památku obětí tohoto tragického činu,“ uvedl starosta.

Dne 24. února 2015 od 12.30 hodin ozbrojený třiašedesátiletý místní obyvatel Zdeněk Kovář zastřelil v restauraci Družba v Uherském Brodě osm osob a jednu těžce zranil. Po necelých dvou hodinách od masakru spáchal pachatel při následném zásahu policejní zásahové jednotky sebevraždu. Mezitím telefonicky hovořil s redaktorem zpravodajství televizní stanice Prima, kterému si stěžoval na ubližování, šikanu a lhostejnost úřadů. Policejní prezident Tomáš Tuhý v reakci na událost uvedl, že policie se s takovým případem v historii ještě nesetkala. Jde o druhou největší masovou vraždu v dějinách České republiky (v podobném rozsahu přitom vraždila ještě Olga Hepnarová) a podle některých médií byl den masakru nejčernějším dnem v historii města.

Spustit audio

Související