V centru Vsetína bude náměstí Jarmily Šulákové

23. únor 2020 16:45

Zastupitelé města Vsetína rozhodli o pojmenování prostranství v centru města - stane se z něj náměstí Jarmily Šulákové. Vsetínská rodačka zemřela před třemi lety.

Folklorní zpěvačka Jarmila Šuláková se ve Vsetíně narodila, zemřela před třemi lety ve věku 87 let. Název začne platit na konci června, kdy se ve městě bude konat folklorní festival Vsetínský krpec.

Čtěte také

Jméno zpěvačky ponese prostranství mezi nákupní galerií a výškovým domem, kam bude v budoucnu ústit podchod z nádraží. „Jsem rád, že zde může vzniknout náměstí Jarmily Šulákové. Místo je spojeno s bývalou prodejnou gramodesek, kde paní Šuláková prodávala, která je nedaleko, takže to má hezkou symboliku,“ uvedl starosta Jiří Růžička (KDU-ČSL).

Město pojmenování konzultovalo také s Šulákové dcerou Zuzanou Pavlůskovou, která s návrhem souhlasila. Podnět dala Obec spisovatelů ČR.

Jarmila Šuláková se vyučila švadlenou, ale od roku 1950 byla 35 let prodavačkou ve vsetínské prodejně gramodesek. V roce 1948 začala zpívat s valašským souborem Vsacan. V něm potkala svého manžela, houslistu Ludvíka Schmidta. V počátcích 50. let začala zpívat se souborem Kyčera a od roku 1952 do roku 1993 zpívala s Brněnským rozhlasovým orchestrem lidových nástrojů. S ním ve valašském kroji procestovala skoro celý svět. Vystupovala také s ostravským Technikem Jana Rokyty a dalšími soubory, veřejnosti je známá také díky spolupráci s kapelou Fleret. Zpěvačka dostala in memoriam Zvláštní cenu města Vsetína.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související