Pěšky, na kole i na běžkách. Krajinu kolem Lopeníku je možné obdivovat i z dvacet metrů vysoké rozhledny

30. prosinec 2019

Lopeník patřil díky své odlehlosti po dlouhou dobu k nejzaostalejším obcím regionu. Obyvatelé se věnovali chovu dobytka, dřevorubectví a výrobě dřevěného nářadí.

Lopeník je vesnička na Uherskobrodsku v Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty. Je součástí biosférické rezervace, takže se opět pohybujeme v nádherné oblasti s mnoha přírodními památkami a vzácnými rostlinami. Lopeník se jmenuje podle hory, která patří do jejího katastru.

Název mohl být odvozen i od slova lupen. Pro nás současníky je to slangový výraz pro list nebo lístek, v minulosti to byl zalesněný kopec. Třetí možnost je, že vznikl z pojmu lopata, údajně se tak říkalo kopci s odvráceným svahem. Listy i kopec má Lopeník dokonce v obecním znaku.

Lopeník na Uherskobrodsku

Dějiny Lopeníku se začaly psát v roce 1791. Většina okolních obcí už měla za sebou kus historie. Založení Lopeníku brzdily spory o oblast kolem vrchu Velký Lopeník. Tehdejší páni se dohadovali, jestli bude patřit Moravě nebo Uhrám. Nakonec byla připojena k Moravě a ke světlovskému panství. Osidlování lokality dostalo zelenou a taky řád.

Do té doby na svazích Bílých Karpat stavěli své usedlosti především uprchlíci. Potřebovali se ukrýt v lesích. Proto jsou jejich stavení rozházená po krajině. Někdy je jich víc pohromadě, jindy jsou vzdálená třeba i sto metrů od sebe.

Obec Lopeník je na moravskoslovenském pomezí, tedy na hranici mezi Českem a Slovenskem, kde je taky zmiňovaný Velký Lopeník, nejvyšší kopec této části Bílých Karpat. Je v nadmořské výšce 911 m a byla na něm postavena rozhledna. Přesně na hraniční čáře. Základ stavby je z kamene, samotná věž je dřevěná, měří 20 metrů. Nemusím asi zdůrazňovat, jak úchvatný výhled z ní je.

Čtěte také

Krajinu Lopeníku je možné poznávat i pěšky nebo na kole, v zimě dokonce na běžkách. Značené trasy procházejí nejzajímavějšími místy. Žlutá vede k domku s původní doškovou střechou. Usedlost je chráněnou památkou a jedinečnou ukázkou lidové architektury. Na zelené je zděná dvoupatrová zvonice z přelomu 18. a 19. století.

Lopeník je oblíbenou celoroční rekreační oblastí. Ovšem v minulosti se život v obci rekreaci nepodobal ani v nejmenším. Kopcovitá krajina s neúrodnou kamenitou půdou a drsnými klimatickými podmínkami lidem nabízela jenom velkou dřinu. Vesnice byla dlouho odříznutá od okolního světa. První silnice byla vybudovaná až v roce 1924, vedla do Bystřice pod Lopeníkem. Do sousední Březové se stavěla až v šedesátých letech minulého století.

Spustit audio

Související