Stráně a zalesněné kopce v podhůří Vizovických vrchů tvoří dominantu Želechovic nad Dřevnicí

16. prosinec 2019

Zelené a zalesněné plochy zabírají více než polovinu celého katastru Želechovic nad Dřevnicí, a několik částí území je na seznamu chráněných přírodních památek.

Želechovice nad Dřevnicí, to je skutečně celý název obce. Možná jste stejně jako já zvyklí říkat jenom Želechovice, ale to už neplatí. Želechovice bez dovětku jsou v Olomouckém a Ústeckém kraji. Ale ty naše u Zlína jsou nad Dřevnicí. Řeka dokonce tvoří severní hranici obce. Ta vznikla v údolí na jejím levém břehu, ale rovina se pak mění v kopcovitou krajinu, která je místy i více než pět set metrů nad mořem, tedy i nad Dřevnicí. Proto Želechovice nad Dřevnicí.

Želechovice nad Dřevnicí

Stráně a zalesněné kopce zabírají více než polovinu plochy celého katastru obce a několik částí území je na seznamu chráněných přírodních památek. Překrásná lokalita je v podhůří Vizovických vrchů, což je taky jeden z přírodních parků.

Největší a nejznámější památkou jsou Želechovické paseky, táhnou se až do Jaroslavic a Kudlova. Dodnes tam fungují pasekářské usedlosti a krajině zůstal typický mozaikový charakter. Mně připomíná záplaty, v každé roční době jiné a vždycky jedinečné. Další místo se jmenuje Na Želechovických pasekách, to patří už jenom do katastru obce.

Roste tam jaterník trojlaločný, důvod pro ochranu lokality. Stejně jako Zelené údolí, tam zase vyvěrá pramen sirnaté vody, nebo Pod Drdolem, to je nejbohatší naleziště vstavače bledého na Zlínsku, rostlina u nás patří k ohroženým druhům. A nakonec ještě rezervace Bukové hory. Přírodních památek je v Želechovicích nad Dřevnicí jistě víc než těch architektonických, ale i ty jsou hodnotné.

Čtěte také

Barokní kostel svatého Petra a Pavla z 18. století, původní stavba v gotickém slohu byla z 15. století. Sošky obou patronů jsou v postranních nikách nad vchodem. K této stavbě se určitě hodí označení dominantní a nejenom kvůli tomu, že stojí na mírném návrší. Je nejstarší památkou v obci. První zmínka o Želechovicích, ještě bez přídomku nad Dřevnicí, je z roku 1261. Souvisí se založením cisterciáckého kláštera ve Vizovicích.

Tehdejší majitel obce daroval klášteru její východní část, západní patřila pod zlínské panství a tak to zůstalo dalších skoro šest století. V novodobé historii obec taky patřila Zlínu, ale celá, a to od roku 1976 do konce roku 2008.

Mně v Želechovicích nad Dřevnicí mile překvapila naučná stezka. Devítikilometrový okruh má deset zastavení a deset panelů. Kdo projde celou trasu, dozví se obci vše podstatné, i o selských povstáních z 18. století.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.