Tady na Valašsku, co je křivé, nebo nepovedené, tak tomu říkáme mrváně, dozvěděly se děti v Rožnově

12. prosinec 2019

V rožnovském skanzenu etnografové připomínají vánoční zvyky. Do roubených chalup ve Valašské dědině se za poznáním vydali žáci základní školy ve Fulneku.

Vánoce v historické valašské dědině můžete zažít v Rožnově pod Radhoštěm. V rožnovském skanzenu etnografové představují adventní zvyky a lidová řemesla. Ze starých chalup zní klasické vánoční koledy. Skanzen navštívili v uplynulých dnech také žáci ZŠ T. G. Masaryka ve Fulneku. Dozvěděli se mnoho zajímavostí o Vánočních zvycích našich předků.

„Tady na Valašsku, co je zkřivené, nebo nepovedené, tak říkáme, že je zmrvené. Takže mrváně,“ vysvětlila dětem jedna z hospodyněk. Zároveň jim ukázala malé kousky pečiva a vysvětlila, jak se připravuje.

Čtěte také

„Nejprve se těsto zadělá a vypracuje se do takového bochánku. Kynuté těsto má rádo teplo, takže pantáta nám topí. Přikládáme do kamen, abychom měli teploučko,“ popsala. A takzvané mrváně poté mohly děti i ochutnat. „Je to dobré, a také to moc dobře vypadá,“ pochválilo jedno z dětí.

Žáci si potom měli možnost prohlédnout, jak dříve vypadal typický vánočně prostřený stůl. Měli možnost nahlédnout pod ruce zkušenému kováři. Poté si také vyzkoušeli, jak se odlévá olovo, ze kterého se, jak jim průvodkyně vysvětlila, věští, co dotyčného v dalším roce čeká.

Pokud byste také chtěli nasát vánoční atmosféru, možnost budete mít už o tomto víkendu. To rožnovské muzeum ožije vánočním jarmarkem.

autor: Gabriela Hykl
Spustit audio

Související