Vyhláška o volném pohybu psů ve Zlíně by se mohla dočkat úprav už v lednu

12. prosinec 2019 11:19

Pesjakřům ve Zlíně se nelíbí například zákaz vstupu do Centrálního parku na Jižních Svazích. Po magistrátu chtějí, aby vyhlášku upravil. K tomu by mohlo dojít v lednu.

Zástupci iniciativy I pes je město Zlín, stále kritizují nedávnou změnu vyhlášky o pohybu psů ve městě. Nelíbí se jim omezení vstupu se psy na některé plochy. Znovu se proto v tomto týdnu sešli s vedením města. Předložili mu návrhy na změnu vyhlášky a svoje požadavky. Radní se budou případnou změnou zabývat ještě do konce roku.

Shodli jsme se na tom, že pes nemusí jít po zpevněné ploše, tak jako jeho vodič, ale může svého majitele provázet po travnaté ploše, ale nesmí se tam venčit.
Michal Gaja, zástupce iniciativy I pes je město Zlín

„Shodli jsme se na tom, že pes nemusí jít po zpevněné ploše, tak jako jeho vodič, ale může svého majitele provázet po travnaté ploše, ale nesmí se tam venčit. Tím způsobem, že by to bylo cíleně,“ říká o setkání s vedením města zástupce inciativy I pes je město Zlín Michal Gaja.

Některé požadavky ale magistrát zatím nepodpořil. Pejskaři by chtěli mít prostor pro venčení a aktivity se psem v Centrálním parku na Jižních Svazích. „Na tom jsme se zatím ještě neshodli. Na vyčlenění nějakého místa, nebo úplném zrušení zákazu pro centrální park a o něm se budeme nadále bavit, jak by to tam mohlo být,“ uvedl Gaja.

Čtěte také

Iniciativa už na minulém setkání poukázala na nedostatek zázemí. Vadilo jim třeba málo pytlíků na exkrementy. Ty totiž pejskaři dostávají přidělené jednou ročně. Přáli by si tedy, aby pytlíky byly volně dostupné.

„Pro pejskaře přibudou koše pro psí exkrementy. Přibudou i sáčky a máme připravit mapu, kde bychom potřebovali tyto koše,“ upřesnil Michal Gaja. Setkání se kromě primátora Jiřího Korce z hnutí ANO také jeho náměstek Bedřich Landsfeld z hnutí STAN. Ten návrh aktualizované vyhlášky předkládal začátkem listopadu zastupitelům. Podle něj musí o dalších změnách rozhodnout opět rada města a následně i zastupitelstvo.

Vyslechli jsme si připomínky a návrhy zástupců pejskařů a jednoduše řečeno, nerozhodne to ani primátor, ani já. To musíme přenést na radu města.
Bedřich Landsfeld (STAN), náměstek zlínského primátora

„Vyslechli jsme si připomínky a návrhy zástupců pejskařů a jednoduše řečeno, nerozhodne to ani primátor, ani já. To musíme přenést na radu města,“ dodává náměstek Bedřich Landsfeld. Nyní společně s primátorem předloží návrh na změnu vyhlášky ostatním radním.

„Přislíbili jsme, že to projednáme na nejbližším operativním jednání rady, což bude v příštím týdnu. A předpokládám, že jednotliví radní si to budou také chtít promyslet v nějakém časovém sledu, takže to rozhodnutí rady, předpokládám, že bude začátkem ledna. V lednu také budou pokračovat jednání mezi městem a iniciativou I pes je město Zlín.

autor: Veronika Žeravová
Spustit audio

Související