Otec zaměstnal dceru, aby nastoupila na nemocenskou. Na dávkách dostala 270 tisíc. Muži hrozí až pět let vězení

23. listopad 2019 06:49

Tento případ z počátku roku není podle policie na Uherskohradišťsku ojedinělý. Oddělení hospodářské kriminality se nyní zabývá dalšími obdobnými kauzami.

Policisté stíhají kvůli zneužití dávek nemocenského pojištění muže z Uherskohradišťska. Podle kriminalistů fiktivně zaměstnal svou dceru, které stát poté, co odešla na nemocenskou, postupně vyplatil 270 tisíc korun. „Obviněnému muži hrozí v případě prokázání viny a odsouzení až pětileté vězení,“ sdělila uherskohradišťská policejní mluvčí Milena Šabatová. Věk obviněného policie nezveřejnila.

Muž podle ní začátkem letošního roku zaměstnal ve své firmě dceru, a to na dobu určitou. „Již dopředu ale věděl, že jakmile dcera nastoupí do zaměstnání, po několika dnech půjde na nemocenskou. Její zaměstnanecký poměr byl tak ryze účelový a fiktivní, s cílem vylákat dávky nemocenského pojištění,“ uvedla mluvčí.

Čtěte také

Z vyšetřování policie vyplývá, že muž dceři v pracovní smlouvě uvedl plat včetně prémií bezmála 100 tisíc korun. „Z konečné částky se pak vypočítala výška nemocenských dávek. Za osm měsíců tak stát jeho dceři vyplatil nemocenskou v celkové výši 270 tisíc korun,“ uvedla Šabatová.

Případem se zabývali vyšetřovatelé z oddělení hospodářské kriminality. Muž podle mluvčí u výslechu uvedl, že chtěl, aby se dcera měla na nemocenské dobře. "I přesto, že svého činu lituje, si v uplynulých dnech vyslechl obvinění z trestného činu podvod. Nyní mu hrozí až pětileté odnětí svobody," doplnila Šabatová.

Zmiňovaný případ není podle policie na Uherskohradišťsku ojedinělý. Oddělení hospodářské kriminality se nyní zabývá dalšími obdobnými kauzami.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související