Uherské Hradiště zmenší parkovací zónu s první půlhodinou stání za jednu korunu

20. listopad 2019 09:33

Omezena bude nově pouze na historické jádro města, tedy Masarykovo, Mariánské a Komenského náměstí, Zelný trh a přilehlé ulice.

Uherské Hradiště zmenší od 1. ledna příštího roku parkovací zónu, ve které motoristé za první půlhodinu parkování zaplatí jednu korunu. Omezena bude nově pouze na historické jádro města, tedy Masarykovo, Mariánské a Komenského náměstí, Zelný trh a přilehlé ulice. Radnice změnou reaguje na zneužívání výhodné sazby ze strany některých řidičů, řekl dnes novinářům místostarosta Jaroslav Zatloukal (ODS).

„Tento tarif parkování byl určen skutečně k tomu, aby občané mohli přijet k úřadu, mohli přijet k poště, dalším institucím, které v historickém centru jsou, vyřídit si rychle své věci a zase opět odjet. Bohužel se nám tady rozmáhá nešvar, že někteří občané tam zaparkují na celodenní parkování a vybíhají v průběhu dne a kupují si za korunu lístek, což je zneužití, protože ten tarif platí opravdu za první půlhodinu,“ uvedl Zatloukal.

Čtěte také

Pro dlouhodobější stání jsou podle něj určena parkoviště se závorami v takzvané třetí zóně. Motoristé je najdou v okolí vlakového nádraží, v ulici Na Stavidle, na Velehradské třídě u budovy policie a také na náměstí Míru. „U těchto odstavných parkovišť zůstane maximální taxa 20 korun za den. Zdraží se ale celoroční parkovací karta ze 4000 na 5000 korun, čtvrtletní karta bude stát 1250 korun,“ řekl místostarosta. Vlastníci parkovacích karet navíc nebudou mít od Nového roku na těchto parkovištích rezervována místa, jako tomu bylo doposud.

Změny se dotknou i rezidentního parkování ve třetí a čtvrté parkovací zóně. Obyvatelé, kteří v nich žijí, budou mít nárok na parkovací kartu v místě svého bydliště pouze za manipulační poplatek 100 korun. Za parkovací kartu pro každé další auto však zaplatí v zóně rezidentního stání 500 korun ročně, doposud to bylo 200 korun.

Zcela zdarma zaparkují od 1. ledna na většině městem zpoplatněných parkovištích majitelé elektromobilů. Výjimku budou z technických důvodů tvořit pouze parkoviště se závorovým parkovacím systémem.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související