Ostrava v srpnu 1968: Evu Mudrovou sice proslavila televize, ale v osudných dnech spěchala ke štafetovému rozhlasovému mikrofonu

22. srpen 2018

Když začala na Silvestra v roce 1955 vysílat ostravská televize, diváci mohli poprvé spatřit na černobílé obrazovce sympatickou hlasatelku Evu Kunertovou, později Mudrovou, neboť se vdala za televizního režiséra Františka Mudru.

Proslavila ji sice televize, ale její srdce vždy bilo pro rozhlas. Proto také v osudných srpnových dnech spěchala k ostravskému štafetovému mikrofonu. Jak na srpen před 50 lety vzpomíná paní Eva dnes?

Český rozhlas Ostrava vystavil fotografie ze srpnové invaze v ulicích Ostravy

Ostrava v srpnu 1968

V zažloutlé složce čekaly negativy fotek ze srpnové invaze 50 let na důstojnou výstavu. Díky ostravskému studiu Českého rozhlasu jsou unikátní snímky k vidění v našem vestibulu až do konce prázdnin.

V srpnových dnech před 50 lety spěchala hlasatelka Eva Mudrová ke štafetovému rozhlasovému mikrofonu do Ostravy. Navzdory zákazu sovětského vedení a zapečetění hlasatelny odevzdala své úsilí a odvahu ve prospěch Svobodného legálního vysílače Severní Morava.

„V Praze nějaký redaktor přišel s nápadem, že se spojí všechny rozhlasové stanice v celé republice a že se vytvoří taková štafeta. Byl to úžasný nápad, protože před 50 lety neměla televize takové vybavení jako dnes. Rozhlas byl na tom mnohem lépe. Všechno se to propojilo a lidé měli informace z první ruky,“ vzpomíná v rozhovoru Eva Mudrová.

Ve speciálním vysílání Radiožurnálu (resp. v této 3. části) uslyšíte Evu Mudrovou v poslední půlhodině – přesně zde.

Eva Mudrová dostala výpověď jako mnoho jiných programových pracovníků za to, že v osudných srpnových dnech před 50 lety vysílala navzdory zákazu sovětského vedení a zapečetění hlasatelny ostravského rozhlasu. Do svého milovaného rozhlasu se vrátila po 20 letech.

Spustit audio

Související