Návštěvníci Slezské Harty můžou opět využít vyhlídkové plavby

2. květen 2024 09:24

Lodní doprava na Slezské Hartě už zase začala vozit návštěvníky. Ve středu tam začala plavební sezóna. Kromě běžných vyhlídkových tras můžou lidé navštívit třeba tematické plavby. Správci lodní dopravy taky připravují nové trasy. Jednu z lodí navíc řídí místní rodák.

„Manželka má narozeniny, tak jsme se přišli tady kochat. Původně jsme tedy chtěli na malou lodičku, ale ty ještě nebyly v provozu, vysvětluje pan Jiří Matýsek s tím, že s rodinou plují na Slezské Hartě poprvé.

Na plavbu se poprvé vydala taky paní Lada Konečná, která vzala i své rodiče. „Na lodi jsme nebyli nikdy, ale tak před desíti lety jsme se tady chodili koupat s dětma,“ dodává.

Čtěte také

Kapitán Lodě Harta Josef Limberg má na Slezskou Hartu své vzpomínky. Jako malý totiž vyrůstal v údolí, které je teď zaplavené vodou. Pokaždé, když se blíží ke svému bydlišti, tak zatroubí. „Někdy se mi o tom krásném údolí, co tam bylo, i zdá, takže ráno zamáčknu slzu. Ale co naděláte, voda je potřeba, pár lidí prostě to postihne,“ říká smířeně.

Kapitanství má Josef Limberg jako přivýdělek k důchodu. Začínal na menší lodi Santa Maria, ale k vodě měl blízko i v bývalé práci. „Pracoval jsem na Povodí Odry, kde jsem měl velkou pracovní loď. A na to jsem potřeboval kapitánské zkoušky,“ vysvětluje.

Plavba lodí Harta trvá více než hodinu a je dlouhá zhruba 12 kilometrů. Michaela Skarabelová z místního turistického informačního centra říká, že součástí zážitku je taky komentář o historii přehrady i okolních obcí.

„Ve chvíli, kdy se otáčíme u Velkého Roudného, vidíte i tam obec Karlovec, která byla celá zatopena. Je tam vidět už jenom kostel a hřbitov, který tam zůstal. Jinak vidíte okolí, které je prostě jakoby nepolíbené tou výstavbou, protože je tady zákaz, je tady druhý stupeň ochranného pásma,“ popisuje Skarabelová.

Turistické centrum tento rok plánuje například novou trasu, která návštěvníkům ukáže další zátoky a kouty přehrady. S unikátním programem pak lodě vyplují třeba na Mezinárodní den dětí nebo na Halloween.

autor: Adam Tomáš
Spustit audio

Související