V Ostravě odhalili sochu Karla Kryla. Stojí před rozhlasem

28. červen 2018

Písničkář z bronzu od sochaře Davida Moješčíka stojí na sloupu před budovou Českého rozhlasu, kde nahrál řadu svých písní. Se zachycením věrné podoby Karla Kryla pomáhal sochaři i jeho bratr Jan. Odhalení sochy přilákalo desítky lidí, z nichž někteří kvůli vzpomínce na osobitého písničkáře vážili dlouhou cestu.

Slavnostní odhalení si nenechala ujít ani Renáta Němcová. Ocenila, že socha Kryla v Ostravě stojí. „Chválím to. Smůla je ta, že vždycky jsou ocenění až... Neměl konkurenci, opravdu,“ řekla paní Němcová.

Hudbu a vůbec Karla Kryla si přišla připomenout i paní Milena z Frýdku-Místku. „V té době – od toho šedesátého osmého to byl náš zpěvák. Můj bratranec nám ty jeho písničky, když byly zakázané, pouštěl. Nevím, odkud je měl, ale poslouchali jsme je,“ vzpomíná paní Milena.

Socha Karla Kryla není před budovou rozhlasu náhodou, se zdejším studiem úzce spolupracoval. „Karel Kryl v tehdejším Československém rozhlase Ostrava pracoval někdy v letech 1967, 1968. Natočil zde písničky, které byly potom použity na jeho debutovou desku. A myslím si, že ta socha sem prostě právě proto právem patří,“ uvedl ředitel Českého rozhlasu Ostrava Josef Podstata.

Před budovou ostravského rozhlasu stojí nově socha Karla Kryla. Dnes bude slavnostně odhalena

Bronzová socha Karla Kryla před ostravským rozhlasem

Před budovou Českého rozhlasu Ostrava dnes v 16:00 slavnostně odhalí sochu Karla Kryla. Bronzovou postavu písničkáře a disidenta, která stojí na nerezovém sloupu, zhotovil sochař David Moješčík. Socha má být symbolem svobody slova a demokracie. Dotaci na ni poskytlo město.

A právě písničky z alba Bratříčku, zavírej vrátka na slavnostním odhalení zazněly. Zahrál je bratr Karla Kryla, Jan.

„Jsem nesmírně rád, že se na Kryla nezapomíná, protože je to hlavně pro dnešní vládnoucí garnituru takový šťouchanec dobrého svědomí. Každý, kdo se na toho Kryla podívá, by si měl uvědomit, za co ten Karel bojoval, co říkal, jaký tady nechal odkaz,“ připomněl Jan Kryl.

Dotaci na sochu přitom poskytlo město Ostrava. Časem by na budově Českého rozhlasu měla být i pamětní deska.

autor: iha