Krnov skládá novou mapu, která má lidem město ukázat očima místních

23. duben 2024 09:12

Nová turistická mapa má ukázat, že Krnov není jenom Cvilín. Sami Krnované totiž rozhodnou, co na ni bude a tipů už teď poslali přes tisíc. Mapa má ukázat zhruba 30 míst z oblastí gastra, památek i přírody. Návrhy můžou lidé posílat do konce dubna. Zájemci do ní poprvé nahlédnou příští turistickou sezónu.

Devětadvacetiletá Pavlína je zrovna na mateřské a popisuje, která místa má v Krnově nejradši. „Na procházky určitě okolo té řeky, potom okolo Cvilína a potom asi na Polsko směrem za cvilínským nádražím, tam je to taky pěkný, tam se to teďka napojí, takže můžete úplně v pohodě na Polsko dojít,“ říká.

Matějovi je 20 let a pracuje jako stolař. V Krnově žije celý život a přiznává, že mu řemeslo bere dost času. Ven moc nechodí, ale některé památky by na novou turistickou mapu dal. „Já bych doporučil Šelenburk anebo Cvilín anebo ještě od května, tak je tady kostel svatého Martina, tak se dá nahoru jít,“ říká.

Chyběla nám propagace pro mladší cílovou skupinu, a proto jsme chtěli vytvořit nějakou netradiční mapu. Inspiraci jsme si brali například z Ostravy, ze Zlína anebo ze zahraničí.
referentka krnovské radnice Klára Pátková

Podle Kláry Pátkové má Krnov co nabídnout. Dodává, že ještě není tak známý a lidé si tady můžou odpočinout od shonu frekventovanějších turistických cílů. „Já si myslím, že tady lidi jezdí hodně za památkami a taky za klidem a přírodou,“ říká.

Nová mapa má ukázat Krnov očima místních. Turisté se v ní doví, kam chodí opravdoví Krnované. S obsahem průvodce sami pomáhají. Už teď má Klára Pátková přes tisíc tipů. „Nechceme to dělat to pouze z jedné nebo ze dvou hlav, chceme, aby tato mapa byla co nejvíce objektivní. Máme pět sekcí, kde lidé mohou navrhovat, jaké místo by neměli minout turisté, kde se můžou dobře najíst, kam na dobré kafe anebo kde si udělat pěknou fotku na sociální sítě anebo, kde si třeba odpočinou,“ vysvětluje.

Inspirace pro samotné Krnovany

Průvodce ale nemá sloužit pouze turistům. Klára Pátková říká, že ho využijí i Krnované. Podle ní ne všichni znají všechno. Mapa bude tištěná i digitální a o její podobě rozhodně nová pracovní skupina. „Budou to zástupci z města Krnova, budou to zástupci ze středních škol z Krnova, zástupci parlamentu mládeže a také místní,“ přibližuje.

O svá oblíbená místa se ale Klára Pátková podělit nechce. „Já mám Krnov hodně ráda, mám spoustu oblíbených míst, akorát nerada bych svým názorem ovlivnila ostatní. Takže si to zatím nechám pro sebe,“ směje se.

Lidé můžou své tipy posílat do konce dubna. Do mapy se má dostat zhruba 30 míst. Vyjde česky, anglicky i polsky. Poprvé se do ní turisté podívají příští sezónu.

autor: Adam Tomáš
Spustit audio