Online se nábytek vyrábět nedá, praktická výuka budoucích řemeslníků chybí nejen v Bystřici pod Hostýnem

Bezmála dvě stovky studentů nábytkářské a obchodní školy v Bystřici pod Hostýnem stále nemohou docházet na praktickou výuku. Manuální praxi přitom hlavně řezbáři a truhláři potřebují.

Práci s pilou, hoblíkem a dláty. I to musí zvládnout studenti oboru Umělecký truhlář a řezbář. Dílny Střední školy nábytkářské a obchodní v Bystřici pod Hostýnem už ale rok zejí prázdnotou. Protipandemická opatření znemožnila praktickou výuku pro bezmála dvě stovky studentů a dílny z rozpracovanými výrobky tak zejí prázdnotou. 

Nedostatek praktické výuky bude současným studentům ve všech řemeslných oborech výrazně chybět. Při domácí výuce ji totiž realizovat nejde. Absolventi řemeslných oborů tak zřejmě vstoupí do praxe s nedostatkem praktických zkušeností.

Zatímco nižší ročníky si musí počkat na zlepšení epidemické situace, pro závěrečné ročníky by mohla být praktická výuka znovu otevřena už od března. Například studenti nábytkářské a obchodní školy v Bystřici pod Hostýnem by tak měli stihnout důležitou část praxe, kterou je renovace starého nábytku.

Podle ministerstva školství bude praktická výuka možná i během letních prázdnin a praktické zkoušky můžou letos žáci skládat až do 27. srpna. I tak ale na školy čeká důležité rozhodnutí, které části praktické výuky upřednostnit a které vypustit.

autoři: Roman Verner , Růžena Vorlová | zdroj: iRozhlas
Spustit audio

Související