Odpověď kraje ministerstvu k nové nemocnici: Hlasování bylo v pořádku. Nepochybili jsme

Vedení Zlínského kraje ve středu v podvečer reagovalo na výzvu Ministerstva vnitra týkající se hlasování o výstavbě nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích.

Zlínský kraj při hlasování o nové nemocnici nepochybil. Tak odpovědělo vedení kraje ve středu Ministerstvu vnitra na výtky kvůli jednání zastupitelů o stavbě nemocnice ve Zlíně-Malenovících. Resort vyzval začátkem měsíce hejtmanství, aby hlasování zopakovalo. Podle lidoveckého hejtmana Jiřího Čunka zákon o krajích neporušili.

„Co se týká informování veřejnosti, tak u nás bylo na zastupitelstvu stejné usnesení projednáváno předtím dvakrát. A stejně tak bylo mnoho seminářů po Zlínském kraji, takže občané byli až přetěžováni informacemi. Takže tento argument nemůže být nijak pravdivý,“ uvedl pro Český rozhlas Zlín Jiří Čunek.

Čtěte také

Stavbu nemocnice zastupitelé na návrh Čunka neplánovaně schválili loni v prosinci. Z vyjádření ministerstva vnitra však vyplývá, že prosincové hlasování bez předchozího zveřejnění je způsobilé vést k porušení zákona o krajích. K návrhu se na zasedání nemohli vyjádřit občané kraje, navíc mohla být podle ministerstva porušena povinnost kraje hospodařit s majetkem transparentně.

Až po diskusi by podle ministerstva mělo zastupitelstvo o výstavbě nemocnice znovu rozhodnout, případně potvrdit, že setrvává na přijatých usneseních.

V případě, že zastupitelé výzvu ministerstva neuposlechnou, může to mít podle ministerstva za následek pozastavení výkonu přijatého usnesení a případné podání návrhu na jeho zrušení správním soudem.

Plán rozděluje krajskou koalici lidovců, ANO, STAN a ODS. Hlasování o výstavbě nemocnice Čunek v prosinci neplánovaně zařadil do programu zastupitelstva krátce před jeho skončením. Návrh tehdy i díky některým opozičním zastupitelům získal dostatek hlasů, 23 z 38 přítomných. Hejtman už dříve uvedl, že by nemocnice měla stát zhruba osm miliard korun.

autor: Veronika Žeravová
Spustit audio

Související