Odkup části zámeckého parku městem se v Napajedlích komplikuje, majitel zámku doplnil do smlouvy nové podmínky

20. listopad 2023 15:56

Město Napajedla chce od soukromého majitele koupit část zámeckého parku, aby se mohlo starat o svůj majetek, ke kterému už dlouhá léta nemá přístup. Prodej se ale komplikuje.

Čtěte také

Zastupitelstvo v Napajedlích na Zlínsku 7. června 2023 jednalo o místním zámeckém parku. Odsouhlasilo odkup části zámeckého parku od soukromého vlastníka za jím navrženou cenu 26 milionů korun. Jedná se o přibližně 11 tisíc metrů čtverečních pozemků. Město jako velký přínos vyhodnotilo, že bude moci znovu využívat a opravovat vlastní budovy umístěné v parku, ke kterým dosud nemělo přístup.

Jde o budovy Klubu kultury, Loutkového divadla, školky, sportoviště a zázemí sportovců. Kvůli špatně nastaveným smlouvám z minulosti nemá město k těmto objektům přístup, ale má povinnost se o ně starat.

Zámek v Napajedlích i přilehlý park prodal v roce 2008 jeho tehdejší vlastník, společnost Fatra Napajedla soukromému majiteli, který park uzavřel veřejnosti. Po sedmi letech se zámek opět prodával, tentokrát ruskému majiteli. Od června 2023 má areál majitele se sídlem v Singapuru, se kterým představitelé města jednají.

V posledním listopadovém týdnu (2023) mělo zastupitelstvo schválit konečné znění kupní smlouvy. To se ale nestane. Podle místostarosty Antonína Trňáka z Hnutí ANO, který za Napajedla jedná, majitel zámku doplnil do smlouvy nové podmínky prodeje.

Jaké jsou to podmínky? A jaký to bude mít dopad na celou transakci? Dozvíte se v souhrnu redaktorky Českého rozhlasu Zlín Blanky Kovandová, která situaci v Napajedlích dlouhodobě sleduje.

Spustit audio

Související