Odešla Legenda - ve věku 102 let zemřel cestovatel a spisovatel Miroslav Zikmund

2. prosinec 2021 11:44

Miroslav Zikmund se proslavil cestami po světě v automobilech Tatra se svým kolegou Jiřím Hanzelkou. Jak Českému rozhlasu potvrdila jeho rodina, zemřel 1. prosince 2021 ve věku 102 let.

Čtěte také

Miroslav Zikmund se narodil 14. února 1919 v Plzni. Za jeho první delší cestovatelské dobrodružství lze považovat jeho cestu na Podkarpatskou Rus, kterou podnikl ve svých asi šestnácti letech. Po maturitě v roce 1938 začal studovat Vysokou obchodní školu, kvůli nacistické okupaci a válce ale studia zakončil až v roce 1946.

Při zápisu na vysokou školu se dal do řeči s Jiřím Hanzelkou, jemuž se zmínil o svém plánu cestovat po světě. Na svou první cestu do Afriky se vydali v roce 1947 s Tatrou 87, který je vystavený v Národním technickém muzeu v Praze.

Z pražských ulic dojeli do marocké Casablanky, přes Egypt a Súdán poté až do Etiopie. Autem jako první na světě pokořili Núbijskou poušť.

Aktuálně po afrických stopách Zikmunda a Hanzelky putuje Expedice Z101 s posádkou Tomáš Vaňourek a Linda Piknerová. Vše o jejich cestě najdete ZDE.

Po překonání Afriky se přesunuli do Jižní Ameriky, kde se z Argentiny dopravili do Mexika. Tam jejich cesty na čas skončily – kvůli zranění Hanzelky i železné oponě, která jim nedovolila dostat se do USA.

Sláva cestovatelů mezitím v Československu obrovsky narostla. O 44 procestovaných zemích vzniklo několik knih, reportáží i besed. Následovaly cesty do Asie a Oceánie, poté se dvojice připravovala navštívit Austrálii. Jenže přišlo období normalizace. Jejich výpravy a veřejný život tak ukončil rok 1968 a kritické pojednání o Sovětském svazu, které společně sepsali.

Znovu vyjet za hranice a vydávat knihy mohli až o dlouhých 21 let později, po pádu komunistického režimu. Hanzelka onemocněl a Zikmund tak sám navštívil Japonsko, Austrálii, Nový Zéland, ale i Sibiř nebo Srí Lanku.

Čtěte také

Za své dílo oba cestovatelé obdrželi Cenu E. E. Kische a také českou medaili Za zásluhy. Rok po smrti Hanzelky v roce 2003 byl Zikmundovi udělen také čestný doktorát Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a v roce 2014 ho vyznamenal prezident Miloš Zeman Řádem Tomáše Garrigua Masaryka. Ve stejném roce vznikl také celovečerní film Století Miroslava Zikmunda režiséra Petra Horkého.

Miroslav Zikmund prožil většinu svého života ve Zlíně. Je držitelem ocenění Osobnost Zlínského kraje a také Záslužného vyznamenání 1. stupně, které mu v roce 2008 udělil Zlínský kraj. Archiv cestovatelů Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky spravuje Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, cesty této legendární dvojice zároveň připomíná v jedné ze svých stálých expozic.

Chcete si připomenout příběh a osobnost Miroslava Zikmunda? Archiv rozhovorů a reportáží najdete ZDE.


Zikmund žil ve Zlíně, poslední léta trávil v soukromí s životní partnerkou Marií Macalíkovou. "V posledních dnech byl vzhledem ke svému věku hospitalizovaný v Praze. Poslední rozloučení však bude ve Zlíně. Bude soukromé, jak si přál," řekla Jana Macalíková, dcera Zikmundovy životní partnerky.

Kondolenční kniha bude umístěna v sídle Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně a na radnici ve Zlíně. Lidé můžou zapálit svíčku u Zikmundovy vily ve Zlíně.

autor: Růžena Vorlová | zdroje: iRozhlas , ČTK
Spustit audio

Související