Od letošního března končí nulová tolerance alkoholu u vodáků. Na Baťově kanále toto nové pravidlo neplatí

13. únor 2023 11:36

Od letošního března se mohou vodáci vydat na řeky i s malým množstvím alkoholu v krvi. Umožňuje to novela zákona o vnitrozemské plavbě. Výjimku ale tvoří takzvané sledované vodní cesty, mezi které patří Baťův kanál.

Od letošního března končí nulová tolerance pro požívání alkoholu u rekreačního vodáctví. Novela zákona o vnitrozemské plavbě umožňuje vodákům vyjíždět na řeky a nádrže s půl promile alkoholu v krvi. To v praxi znamená například dvě desetistupňová piva.

Pozor si ale musí dát vůdci plavidel na Baťově kanálu. Tam žádná tolerance neplatí. Baťův kanál je totiž takzvaná sledovaná vodní cesta, kde funguje pravidelný provoz a na kterou se uvolnění pravidel nevztahuje.  

Kapitány lodí na Baťově kanálu mohou kontrolovat policisté a oprávnění pracovníci Státní plavební správy. Ti mohou kromě kontroly technických náležitostí a kontroly totožnosti také nařídit orientační dechovou zkoušku.

Jaké postihy za požití alkoholu na sledovaných vodních cestách hrozí, to zjišťoval redaktor Českého rozhlasu Zlín Roman Verner.

Spustit audio

Související