Lodě plavící se na řece Moravě po Baťově kanále mají nové přístaviště

Projížďka lodí po Baťově kanále bude zase o něco příjemnější a bezpečnější. Před plavební komorou ve Starém Městě totiž vzniklo nové přístaviště.

Ve Starém Městě na Uherskohradišťsku postavilo Povodí Moravy nové přístaviště na řece Moravě. Vybudováno bylo u plavební komory ve Starém Městě a lodě ho mohou využívat od 4. srpna 2021. Díky němu se stane kotvení na frekventovaném místě bezpečnější.

Nové přístaviště je dlouhé celkem 120 metrů a velká část bude sloužit jak pro krátkodobé až střednědobé ukotvení plavidel, nebo pro čekání na vplutí do plavební komory. Vybudování přístaviště dohromady stálo 10 milionů korun.

Kompletní modernizací prošla horní rejda plavební komory. Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře jsou prostor čekacího stání a prostor pro výjezd plavidel vybavené dubovými deskami, aby nedocházelo k poškození plavidel například v případě nedobrždění. Nové je také plavební značení a osvětlení. Na přístaviště také vede nově vybudovaný chodník, který umožňuje bezbariérový přístup.

Nové přístaviště před plavební komorou ve Starém Městě (Morava, Baťův kanál)

Před plavební komorou je rušno

Zdejší plavební komora je hojně využívaná, denně tudy projedou desítky plavidel. Ty až doposud prakticky neměly kde zakotvit, protože k uvázání tady byla k dispozici pouze provizorní panelová hrana. Ta navíc byla krátká a lodě kotvily u břehu, kde občas docházelo k úrazům.

Hned vedle plavební komory je tady oblíbené občerstvení, které vodáci rádi využívají. Jenže protože tady oficiálně žádné kotviště nebylo, tak lodě neměly kde bezpečně zastavit, aby lidé mohli bezpečně vystoupit na břeh.

Plány na rok 2021

Už v letošním roce by měla začít modernizace i některých dalších plavebních komor, všechny by měly projít rekonstrukcí do roku 2025. Ještě letos vzniknou nová servisní stání služebních plavidel v Sudoměřicích a Spytihněvi a pracovníci Povodí Moravy také zmodernizují nápustné stavidlo ve Veselí nad Moravou, které zajistí stabilní plavební hladinu a zamezí nátoku splavenin do kanálu.

Významnou stavbou bude především stavba přístavu v Napajedlích na Zlínsku za 115 milionů korun, kde bude moct kotvit téměř 80 plavidel. Výstavba začne v roce 2022 a přístav by měl být hotový v roce 2024.

Nové přístaviště před plavební komorou ve Starém Městě (Morava, Baťův kanál)
Spustit audio

Související