Od kostýmů k rouškám. Krejčovské dílny zlínského divadla začnou s výrobou ochranných roušek

15. březen 2020 04:50

Městské divadlo Zlín, které je momentálně uzavřené kvůli preventivním opatřením vlády, vyslyšelo pomoc při nedostatku ochranných roušek. V pondělí proto rozjede jejich výrobu.

Ústav pro péči o matku a dítě v Podolí nedávno zveřejnil urgentní žádost o šité roušky včetně návodu - jak na to. „Jsme s nimi ve spojení a napadlo nás pomoci - Městské divadlo Zlín má k dispozici vynikající krejčovské dílny,“ uvedla mluvčí zlínského divadla Veronika Jurčová.

Čtěte také

Ředitel divadla Petr Michálek podle ní navíc mluvil i s ředitelem představenstev nemocnic Zlínského kraje Radomírem Maráčkem, který potvrdil zájem i pro Zlín. „V pondělí proto rozjedeme výrobu,“ upřesnila mluvčí.

Nyní je podle Jurčové důležité sehnat co nejvíce materiálu, tedy stoprocentní bavlny, čím hustší, tím lepší - bližší specifikace zatím není k dispozici. „Jde o technologii starou desítky let, ale všichni odborníci, se kterými jsme mluvili, se shodují - lepší něco, než nic,“ vysvětlila Jurčová.

Čtěte také

„Prosíme proto občany a hlavně firmy, prodejny textilu, a podobně, o pomoc. Potřebujeme kontakty, nápady, materiál. Vše, prosím, směřujte na mail ředitele Michálka michalek@divadlozlin.cz, případně jeho telefon 777 863 367,“ vyzvala mluvčí zlínského divadla.

autor: Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související