Obrazem: Kunovicemi jede král, na koních je 40 tisíc růží, v ulicích davy lidí

Kunovicemi na Uherskohradišťsku dnes po dvouleté pauze opět prošel průvod Jízdy králů.

V čele jel na papírovými růžemi ozdobeném koni třináctiletý král Adam Škrášek tradičně oblečený do dívčího kroje a s rozkvetlou růží v ústech.

Adam Škrášek před Jízdou králů dlouho pilně nacvičoval zpěv, verbování i samotnou jízdu na koni. "Folklor máme v krvi a máme ho rádi. Jsem ráda, že můžeme s manželem vypravit syna za krále, je to pro nás velká čest," uvedla matka krále Andrea Škrášková.

Jízda králů v Kunovicích

Jízdou králů dnes v Kunovicích vrcholí třídenní slavnosti, jejichž součástí jsou výstavy, folklorní vystoupení nebo Formanské odpoledne s přehlídkou rozmanitých plemen koní.

Kunovická Jízda králů se jezdí jednou za dva roky, obnovena byla v roce 1996. Ve Zlínském kraji se Jízda králů, která je od roku 2011 zapsaná na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO, koná také jednou za tři roky v Hluku a každoročně ve Vlčnově.

Jízda králů v Kunovicích

Jízda králů patří k nejznámějším folklorním zvykům v zemi. Pochází zřejmě už z pohanských dob. Chlapci spolu soupeřili při vyhánění dobytka a nejlepší z nich se stal králem. Druhý původ tradice vidí etnografové v útěku uherského krále Matyáše Korvína před Jiřím z Poděbrad. Aby se neprozradil svým vzhledem a mluvou, oblékl se prý do ženského kroje a do úst si vložil růži.

Jízda králů v Kunovicích
Jízda králů v Kunovicích

 První písemná zmínka o Jízdě králů v Kunovicích je z roku 1897. Jízda králů se tam zřejmě jezdívala každoročně až do roku 1914, kdy byla tato tradice přerušena 1. světovou válkou. Po jejím skončení byly jízdy králů opět obnoveny a jezdily se pravděpodobně až do roku 1944. První poválečná jízda se konala v roce 1954.

Související