O Vánocích hrozí zvýšené riziko požáru. Vzplanou nejčastěji svíčky a prskavky

23. prosinec 2019 10:36

Jen loni v celé ČR hasiči v prosinci evidují hasiči 1365 požárů. Ty si vyžádaly 9 lidských životů a 124 lidí se při nich zranilo. Nejčastěji je způsobují svíčky a prskavky.

Hasiči i letos varují před zvýšeným rizikem vzniku požárů o Vánocích. Jejich příčinou nejčastěji bývá nedbalost při manipulaci s otevřeným ohněm. Na co by si lidé měli dávat pozor, popisuje mluvčí krajských hasičů Roman Žemlička.

„Dodržovat zásady bezpečného provozu při používání otevřeného ohně, což jsou zejména prskavky a svíčky. Toto je také čas, kdy lidé vzpomínají na své blízké, takže zapalují svíčky více a potom tedy platí, neodcházet z domu, když oheň hoří,“ uvedl pro Český rozhlas Zlín Roman Žemlička.

Čtěte také

Pokud přes všechna bezpečnostní opatření přece jen dojde k požáru, je třeba zachovat chladnou hlavu. Můžete se pokusit požár zlikvidovat vlastními silami. V takovém případě je nutné reagovat rychle, zamezit přístupu vzduchu a menší požár v zárodku uhasit improvizovanými prostředky, např. udusit botou, pokrývkami nebo jinými silnějšími textiliemi bez umělých vláken nebo vodou (pozor však na elektrické přístroje či věci napojené do elektřiny.)

„V žádném případě nepřeceňujte své síly. Lidské zdraví je vždy cennější než majetek a rozhodně se nepokoušejte případný požár uhasit za každou cenu sami. Pokud zjistíte, že požár sami nemůžete uhasit, zavolejte hasiče pomocí linky 150 nebo 112,“ doplnila mluvčí Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Nicole Studená. Hasiči v takovém případě podle ní na místo dorazí za několik minut.

autor: Michal Sladký
Spustit audio

Související