Nová krizová lůžka pro děti má Dětské centrum Zlín. Umístí sem ty, o něž se nemohou postarat nejbližší

10. prosinec 2019

Dětské centrum Zlín je jediné svého druhu ve Zlínském kraji. V případě zvýšeného počtu dětí v nouzi, je připraveno kapacity rychle navýšit.

Dětské centrum Zlín má nový byt s krizovými lůžky. V kraji je to už jediné zařízení svého druhu. Poskytuje akutní péči pro opuštěné děti. Uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas Zlín ředitel centra Marek Miklaš.

Pane řediteli, kolik těch nových lůžek vlastně máte a pro jaké děti jsou určena?

Jedná se o tři nová lůžka, která jsou umístěna v tomto bytě, což je v součtu s dalšími osmi lůžky, které máme u nás, v sídle organizace na Burešově, dohromady jedenáct lůžek. Tato krizová lůžka jsou určena ohroženým dětem, o které se nemohou nebo neumějí postarat jejich nejbližší.

Čtěte také

Proč jste zůstali jediným zařízením v kraji? Není tak péče o děti v krizi ohrožena?

Není ohrožena. Ještě v loňském roce jsme byli tři poskytovatelé této služby. Ale vlivem zkvalitňující se terénní práce, kdy do rodin dojíždějí naši pracovníci a pomáhají předcházet odebrání dětí z rodiny. A i za pomoci pěstounských rodin se potřeba snižovala a došlo ke ztenčování počtu lůžek. A to tak, že jsme nakonec zůstali jediní. Ale je potřeba podotknout, že pokud by se ta kapacita ukázala nedostatečná, tak jsme připraveni zareagovat poměrně rychle, a zase ji navýšit.

Jak se na tento projekt daří zajišťovat peníze?

Hlavní podíl na financování má náš zřizovatel, kterým je Zlínský kraj. A co se týče bytů, tak tam si velmi ceníme spolupráce s městem Zlín. Jelikož jsme tam v městském bytě v podnájmu a nemuseli jsme tedy byt nějak nákladně pořizovat. Další část peněz získáváme z Ministerstva práce a sociálních věcí a od sponzorů. Momentálně probíhá veřejná sbírka na dovybavení tohoto bytu, kde je možné přispět třeba jen stokorunou. Sbírka probíhá přes portál darujme.cz, kde je možné si dohledat Dětské centrum Zlín a případně přispět.

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.