Pohotovost pro dospělé se od ledna přestěhuje. Bude součástí urgentního příjmu Baťovy nemocnice

5. prosinec 2019 06:03

Urgentní příjem ve zlínské nemocnici bude od ledna kompletní, do jeho prostor se přestěhuje i pohotovost. Celkové náklady přišly nemocnici na 21 milionů korun.

Pacienti, u nichž dojde k náhlé akutní změně zdravotního stavu, už nebudou bloudit po nemocničním areálu a hledat správné dveře. Postarají se o ně zdravotničtí profesionálové na zlínském oddělení urgentního příjmu. Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně totiž dokončuje poslední etapu koncentrace akutní péče do jednoho místa.

Od nového roku najdou pacienti ve zlínské nemocnici opravdu komplexní urgentní příjem, který bude plnit stejnou roli, jako podobná pracoviště ve velkých fakultních nemocnicích.
Radomír Maráček, předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje

Od začátku ledna 2020 se proto do prostor 23. budovy přesune rovněž lékařská pohotovostní služba pro dospělé, která dosud sídlila na opačné straně areálu. Ve Zlínském kraji tak začne fungovat komplexní urgentní příjem se všemi úrovněmi akutní péče.

Urgentní příjem Baťovy krajské nemocnice ve Zlíně

„Od nového roku najdou pacienti ve zlínské nemocnici opravdu komplexní urgentní příjem, který bude plnit stejnou roli, jako podobná pracoviště ve velkých fakultních nemocnicích. S budováním urgentu na místě bývalé úrazovky jsme začali v loňském roce a nyní dokončujeme poslední práce, abychom tento důležitý krok v organizaci akutní péče o pacienty z celého Zlínského kraje dotáhli do úspěšného konce,“ podotkl Radomír Maráček, předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje.

Čtěte také

Na podzim byly dokončeny stavební úpravy ve vstupu do budovy 23, kde vznikla registrace pacientů diskrétně oddělená od prostor čekárny. „Pacient s akutní změnou zdravotního stavu, kterého nepřiváží sanitka zdravotnické záchranné služby, ale dopraví se k nám jiným způsobem, přichází nejprve do prostor této registrace. Sestra zjistí jeho obtíže, podle jejich závažnosti určí prioritu ošetření a pošle pacienta do příslušné odborné ambulance,“ popsal Michal Pisár, primář Oddělení urgentního příjmu Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.

Urgentní příjem Baťovy krajské nemocnice ve Zlíně

Na urgentním příjmu je nyní soustředěna akutní traumatologická, chirurgická, urologická, neurologická a interní ambulance. Od nového roku přibude i pohotovost pro dospělé, která se přesune z 21. budovy, ve které nadále zůstane lékařská pohotovostní služba pro děti i zubní pohotovost. Zlínské oddělení urgentního příjmu má od jara letošního roku k dispozici také sedm expektačních lůžek.

„Pacienti, kteří potřebují infuzní léčbu, nemusí na kapačkách sedět nebo ležet na lehátku v čekárně. Tato lůžka slouží k uložení nemocného na pozorování, krátkodobou terapii nebo při čekání na výsledky vyšetření. Během této doby můžeme odpovědně rozhodnout, jestli bude pacient uložen na lůžko některého z nemocničních oddělení nebo bude propuštěn do domácího ošetřování. To je další důležitý krok pro větší bezpečí našich pacientů,“ vysvětlil Michal Pisár.

acienti, které do nemocnice nepřiváží zdravotnická záchranná služba, ale přicházejí k akutnímu ošetření sami nebo jsou přiváženi svými blízkými, mají k dispozici vstup vpravo, tedy z východní strany. Tam je umístěna registrace, přes kterou musí před samotným ošetřením projít.
Michal Pisár, primář Oddělení urgentního příjmu Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně

Významné jsou i další úpravy související s organizací urgentního příjmu. „Pacienti, které do nemocnice nepřiváží zdravotnická záchranná služba, ale přicházejí k akutnímu ošetření sami nebo jsou přiváženi svými blízkými, mají k dispozici vstup vpravo, tedy z východní strany. Tam je umístěna registrace, přes kterou musí před samotným ošetřením projít. Od letoška mohou také využít nová parkovací místa před budovou,“ doplnil primář.

Rychlé střídání vozidel na parkovišti

Na parkovišti by se v průběhu dne měly rychle střídat automobily, i proto je tam první půlhodina zdarma. Pacientům, kteří potřebují rychlou pomoc zdravotníků, má toto opatření usnadnit cestu na urgentní příjem. Stejný smysl má i nový světelný nápis na budově 23 a nové dopravní značky na Havlíčkově nábřeží, které pomáhají směřovat řidiče právě do tohoto cílového bodu. Urgentní příjem i pohotovostní ambulance jsou také výrazněji vyznačeny na nových orientačních plánech. Celkové náklady na stavební úpravy a dovybavení urgentního příjmu přišly zlínskou nemocnici na 21 milionů korun, pracoviště denně ošetří v průměru okolo 150 až 200 pacientů.

autor: Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související