Sýrová roláda se šunkou. Vytáhněte se na oslavě úžasným pohoštěním

Sýrová roláda může být velmi dobrou večeří nebo spolu s křupavým pečivem lákavým a dobrým pohoštěním. Může být také součástí obložené mísy.

Ingredience
  • 250 g tvrdého sýra
  • 100 g dušené šunky
  • 2 sterilované okurky
  • 1 sterilovaná červená paprika
  • 2 natvrdo uvařená vejce
  • Na salámovou pěnu: 50 g másla
  • 50 g měkkého taveného sýra
  • 50 g trvanlivého salámu

Tvrdý sýr nahřejeme v troubě, až změkne. Položíme ho na potravinářskou folii nebo pergamenový papír a tence ho rozválíme nebo vytáhneme jako těsto na závin do tvaru obdélníku. Povrch potřeme salámovou pěnou, na ni rozprostřeme plátky šunky. Na širší okraj plátu klademe po celé délce na proužky nakrájené okurky a sterilovanou papriku a na čtvrtiny nakrájená vejce. Roládu pevně stočíme, zabalíme do potravinářské folie a v chladu necháme ztuhnout. Před podáváním ji krájíme na 1 cm široké řezy.

Příprava salámové pěny: Změklé máslo a sýr vyšleháme do pěny. Postupně přidáváme jemně mletý oloupaný trvanlivý salám a dobře promícháme.

autor: iko

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.