Rychlé domácí žemle. Rodina vás za takovou snídani určitě pochválí

Toto pečivo se hodí jak ke snídani, tak jako příloha k různým pokrmům. Je však výborné jen tak k zakousnutí. Kdo by si chtěl s těstem víc pohrát, může z něj uplést houstičky nebo vytvořit rohlíky.

Ingredience
  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 3 lžíce majonézy
  • 1 lžička cukru
  • sůl
  • Na potření a posypání: 1 vejce
  • kmín, mák, hrubá sůl, lněné semínko, slunečnicové semínko, sezam,...

Do proseté mouky promícháme sušené droždí, sůl a prášek do pečiva. Přidáme majonézu a vlažným mlékem zaděláme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto ještě jednou propracujeme a necháme opět kynout. Pak ho rozdělíme na 16 dílků. Z každého vytvoříme bochánek, přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem a hranou ruky uděláme uprostřed každého bochánku rýhu, čímž vytvoříme krásné žemličky. Necháme je ještě cca 10 minut odpočinout.

Před pečením je pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme je podle libosti kmínem nebo mákem či jinými semínky nebo hrubou solí. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při cca 170°C (horkovzdušná trouba) do zlatova.

Rychlé domácí žemle
Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko