Rychlé domácí žemle. Rodina vás za takovou snídani určitě pochválí
Toto pečivo se hodí jak ke snídani, tak jako příloha k různým pokrmům. Je však výborné jen tak k zakousnutí. Kdo by si chtěl s těstem víc pohrát, může z něj uplést houstičky nebo vytvořit rohlíky.
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 balíček sušeného droždí
- 3 lžíce majonézy
- 1 lžička cukru
- sůl
- Na potření a posypání: 1 vejce
- kmín, mák, hrubá sůl, lněné semínko, slunečnicové semínko, sezam,...
Do proseté mouky promícháme sušené droždí, sůl a prášek do pečiva. Přidáme majonézu a vlažným mlékem zaděláme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto ještě jednou propracujeme a necháme opět kynout. Pak ho rozdělíme na 16 dílků. Z každého vytvoříme bochánek, přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem a hranou ruky uděláme uprostřed každého bochánku rýhu, čímž vytvoříme krásné žemličky. Necháme je ještě cca 10 minut odpočinout.
Před pečením je pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme je podle libosti kmínem nebo mákem či jinými semínky nebo hrubou solí. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při cca 170°C (horkovzdušná trouba) do zlatova.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.