Bublanina s borůvkami. Vyzkoušejte senzační šlehané těsto

S tímto těstem lze přímo kouzlit. Odeberte trochu mouky, nahraďte ji strouhanými ořechy, mandlemi či kokosem a máte zase úplně jiný moučník. Může se z něj připravit bábovka nebo korpus pro dort. Těsto je díky vodě a oleji nadýchané a vláčné.

Ingredience
  • 250 g hladké mouky
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • 200 g krupicového cukru
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 ml vody
  • 100 ml rostlinného oleje
  • špetka soli
  • borůvky nebo jiné ovoce

Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Žloutky šleháme s cukrem až hmota zbělá. Pak přidáme vanilkový cukr, vodu a olej a znovu šleháme, hmota opět trochu zhoustne. Potom přidáme mouku, promíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme připravený sníh. Těsto nalijeme do tukem vymazaného a hrubou moukou vysypaného pekáčku nebo zapékací mísy (místo toho lze použít pečící papír) a povrch poklademe ovocem, tentokrát jsem použila borůvky. Výborné jsou však i třešně, višně, kousky jablek, švestky a rybíz. Pečeme cca 20 minut při 180°C. Povrch krásně zezlátne. Studený moučník pocukrujeme a nakrájíme na úhledné porce.

Bublanina s borůvkami
Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko