Neznám krásnější práci, než je starat se o novorozence, říká oblíbený primář ze zlínské nemocnice

Publikuje, přednáší na univerzitě, je soudní znalcem, ale především zachraňuje životy předčasně narozeným dětem. Řeč je o primáři Novorozeneckého oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Jozefu Mackovi.

Do Zlína přišel Jozef Macko v roce 1994 jako primář Novorozeneckého oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati, kde postupně vybudoval špičkové neonatologické centrum. Na něm pomáhá předčasně narozeným dětem zachránit jejich život. Jeho pacienti častokrát neváží ani půl kila a pod jeho dohledem pobývají i měsíce.

Hlavní důraz přitom Macko klade na rodinu. „Konceptem takzvané individualizované péče se tady ve Zlíně zabýváme už dlouhé roky. Víme, že nenahradíme rodiče dítěte, a proto pokud se narodí dítě, které mělo být v břiše matky ještě třeba dvanáct týdnů, snažíme se rodiče přesvědčovat, aby tady se svým dítětem zůstali a věnovali se mu v maximální možné míře. A my jim v tom samozřejmě pomáháme. Naším pacientem není jenom dítě, ale celá rodina,” vysvětluje primář Macko.

Za svou práci už dvakrát obdržel mezinárodní cenu Purpurové srdce. „Je to strašně potěšující. Myslím, že jsme dokonce jenom dva v Česku, kteří jsme ji obdrželi už dvakrát,” říká Macko a dodává: „Neznám v životě krásnější práci, než je starat se o novorozené děti.”

Poslechněte si Jozefa Macka v reportáži, ve které o své práci vypráví s nefalšovanou láskou.

Spustit audio

Související