S ředitelem zlínské nemocnice Janem Hrdým o plánované modernizaci současného areálu

Prostory Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně už nevyhovují dnešním požadavkům na kvalitní péči o pacienty. Výstavbu nové nemocnice ve Zlíně Malenovicích současné krajské zastupitelstvo kvůli vysoké finanční náročnosti odmítlo. Proto se řeší rekonstrukce stávajícího areálu nemocnice, která má být dokončena do roku 2030.

Tvář i chod zlínské nemocnice v následujících letech změní dvě zásadní stavby, tedy centrální polyblok urgentních oborů a nový gynekologicko-porodnický pavilon.

Pomyslným srdcem nemocnice by se měl stát šestipodlažní centrální polyblok, který se má začít stavět v roce 2027, otevřen by měl být v roce 2030. Nový gynekologicko-porodnický pavilon se začne stavět už v roce 2024, první děti by se zde měly narodit v lednu roku 2027.

Kde budou tyto hlavní budovy stát? Co dalšího se během modernizace ve zlínské nemocnici změní? Jak bude areál vypadat a co to přinese pacientům a pesonálu nemocnice? Pamatuje se při modernizaci i na aktuálně velmi omezenou možnost parkování a špatnou dostupnost vzdálenějších oddělení městskou hromadnou dopravou? Kolik bude celková modernizace včetně výstavby nových pavilonů stát a jak je zajištěno její financování? Jak výstavba omezí provoz nemocnice?

I na to se redaktorka Českého rozhlasu Markéta Macháčková ptala předsedy představenstva Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Jana Hrdého. Poslechněte si jeho odpovědi.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.