Nemám absolutní sluch a dokonce neumím ani noty, překvapuje zpěvák Richard Krajčo

Zpívám rád. To bylo téma, o kterém si Jožka Kubáník povídal na rozhlasové Pohovce s mnohonásobným držitelem hudebních cen Anděl, aktuálním bronzovým slavíkem, frontmanem kapely Kryštof, zpěvákem, ale také oceňovaným hercem Richardem Krajčem.

Richard Krajšo upřímně přiznává, že se za zpěváka nepovažuje, je spíše skladatelem a hlavní tváří oblíbené skupiny. Zároveň se ale zamýšlí nad tím, nakolik jsou pro interprety důležité ceny, když on sám jich má nepočítaně.

„Já jsem za ně samozřejmě vděčný, ale čím jsem starší, tak se vlastně více uvědomuji, že to není to nejpodstatnější pro vaši kariéru,” říká a překvapuje: „Nemám absolutní sluch a dokonce neumím ani noty.”

A jak je možné, že skupina Kryštof spolu vydržela už téměř třicet let? „Všichni musí mít svým způsobem ego, ale ne moc velké, aby na sebe ta ega nenarážela, musíte mít plán, vizi, ale také musíte mít asi i frontmana. Nicméně nejdůležitější je kapela jako celek,” vyjmenovává Richard Krajčo.

V rozhovoru odpovídá Jožkovi Kubáníkovi i na otázky, proč se na čas rozhodl opustit hereckou profesi a jak moc bylo to rozhodnutí těžké. „Cítil jsem se tak vyčerpaný z hraní, že jsem říkal, že asi umřu na jevišti,” vypráví při vzpomínce na postavu Shakespearova Richarda III., kterého ztvárnil na jevišti pražského Národního divadla.

Držitel herecké ceny Alfréda Radoka ale mluví i o plánech do budoucna a prozrazuje, že se k herectví brzy vrátí a připraví monodrama v režii jeho ženy Karin, které si vyzkouší vůbec poprvé v životě.

Jožka Kubáník ze zákulisí rozhovoru prozrazuje:

Když jsem volal Richardovi v čase domluveného rozhovoru, měl dlouho obsazeno. Pak telefonoval zpátky a omlouval se, že zrovna mluvil s maminkou. Měl pak ale tak dobrou náladu, že bych předchozí rozhovory s maminkami doporučoval, pokud to jde, všem.
Jožka Kubáník

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související