Někteří praktici ve Zlínském kraji už nechtějí očkovat

Kvůli nedostatku vakcíny už nechtějí někteří praktičtí lékaři ve Zlínském kraji očkovat proti koronaviru. Českému rozhlasu Zlín to potvrdil předseda sdružení Lubomír Nečas.

Důvodem je podle lékařů problém s dodávkami vakcín, protože při nepravidelných dodávkách je velmi složité plánovat očkování pacientů. Proces očkování u praktických lékařů komplikuje také to, že část pacientů nechce vakcínu AstraZeneca.

Kraj vyočkoval do 27. dubna víc jak 146 tisíc dávek vakcín, většinu v očkovacích centrech, kam jsou distribuovány vakcíny od firmy Pfizer/BioNTech. K praktickým lékařům pak putují vakcíny Moderna a AstraZeneca, jejich dodávky jsou ale nedostačující.

Seznam lékařů, kteří očkování proti covid-19 ve Zlínském kraji provádí,  nadete ZDE

AstraZeneca

Problémy s touto vakcínou byly od začátku roku, a to především neplněním slíbených dodávek a také částečným pozastavením vakcinace kvůli podezření na nebezpečné nežádoucí účinky. Regulační úřady ale následně tuto vakcínu označily jako bezpečnou.

AstraZeneca nespolehlivými dodávkami vakcíny brzdila a brzdí očkování ve všech zemích Evropské unie. Firma v prvním čtvrtletí dodala státům zhruba 30 milionů dávek, slíbila ovšem téměř čtyřikrát tolik. Od dubna do června pak plánuje doručit 70 milionů místo očekávaných 180.

Evropská komise proto nyní podala na firmu AstraZeneca žalobu za nedodržení smlouvy na dodávku vakcín proti covidu-19. Společnost v prohlášení uvedla, že smlouvu neporušuje a bude se u soudu bránit.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová | zdroj: iRozhlas
Spustit audio

Související