Nehledám vodu, ale zemní pukliny, kde by voda mohla být, říká proutkař Marian Flekač

12. srpen 2024

O proutkaření se zmiňují už středověké texty. Hledání vody pomocí virgule nebo proutku někdy vzbuzuje v lidech nedůvěru. Jak proces hledání vody proutkem funguje?

Způsobů, jak najít vodu, existuje hned několik. Jedním z nich je hledání vody pomocí virgule nebo proutku. Proutkaři jsou ale mnohými považováni za šarlatány. Přesto si je často najímají studnařské a vrtařské firmy.

Umění najít vodu pomocí proutku v sobě objevil i Marian Flekač ze Strání na Uherskohradištsku, který se původně vyučil stolařině. „Tuším, že jsem měl zhruba 8 let. Můj strýc hledal vodu pro lidi z naší vesnice a když přišel na naši zahradu, tak jsem si to zkusil po něm a fungovalo to i mně,“ vzpomíná Marian Flekač a dodává: „Po těch letech proutkaření a vrtání si myslím, že nehledám vodu, ale hledám zemní pukliny, kde předpokládám, že je voda.“

Jak proces hledání vody proutkem funguje? Má tato netradiční dovednost budoucnost? S proutkařem Marianem Flekačem i s hydrogeoložkou ČHMÚ si povídala redaktorka Českého rozhlasu Zlín Silvie Pospíšilová.

Proutkař Marian Flekač ze Strání na Uherskohradišťku
Spustit audio

Související