Naše paměť není archiv, ale nástroj k soběstačnosti, říká trenérka paměti Zdeňka Adlerová

15. listopad 2023

Pozvání k rozhovoru přijala trenérka paměti a zároveň knihovnice v Knihovně Karla Dvořáčka ve Vyškově Zdeňka Adlerová.

„Dnes se hlásá, že není třeba si nic pamatovat, že všechno najdeme na internetu,“ říká v úvodu rozhovoru Zdeňka Adlerová a dodává: „Nejde o to, co si pamatujeme, ale co bychom měli s tím mozkem dělat, abychom si pamatovali. Abychom ráno dokázali vstát, obléknout, udělat si snídani, zajít si nakoupit a neztratit se. Já neberu paměť jako archiv, ale beru ji jako nástroj soběstačnosti, což je podle mého v dnešní době to nejdůležitější, abychom byli soběstační do co nejvyššího věku.“

Jakým způsobem a metodami se paměť trénuje? Poslechněte si rozhovor se Zdeňkou Adlerovou, při kterém si můžete i některé konkrétní hrátky s pamětí zkusit. A jednoduchou metodou třeba i odbourat častý jev, kdy se několikrát vracíme, abychom zkontrolovali, jestli jsme zhasli, zamkli nebo třeba vypli žehličku.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.