Na preventivní akci Movember přišel do Uherskohradišťské nemocnice rekordní počet mužů

20. prosinec 2022 14:29

V Uherskohradišťské nemocnici se nechalo v rámci každoroční akce Movember vyšetřit na rakovinu varlat a prostaty téměř 1650 mužů. Vyšetření odhalilo nádorové onemocnění u šesti z nich.

Na preventivní vyšetření rakoviny varlat a prostaty přišlo v listopadu do Uherskohradišťské nemocnice 1643 mužů. U šesti pacientů ve věku od 55 do 65 let vyšetření nádorové onemocnění odhalilo. Díky včasnému zjištění nemoci ale budou jejich šance na uzdravení větší. Právě včasné odhalení totiž je jedním z nejdůležitějších faktorů při úspěšnosti léčby.

Letošní zájem byl podle primářky oddělení klinické biochemie Bronislavy Rozhonové, kde vyšetření provádí, rekordní. Letos v listopadu, kdy se akce tradičně koná, přišlo každý den přes osmdesát zájemců. Podle primářky Rozhonové by na toto vyšetření by muži chodit pravidelně jednou za rok, a to od 40 let věku. Těší ji, že chování mužů začíná být zodpovědnější. Zatímco dřív se styděli a na vyšetření je často hlásily manželky, teď ostych zahodili a volají sami.

Na preventivní vyšetření rakoviny varlat a prostaty si každý může zajít kdykoliv během celého roku. Rozdíl je pouze v tom, že zatímco během kampaně Movember mělo uvedené vyšetření prvních 500 mužů zdarma a další zaplatili 100 korun, v průběhu roku je ta cena o 200 korun vyšší.

Akce Movember v Uherskohradišťské nemocnici

Poprvé se ke kampani Uherskohradišťská nemocnice připojila v roce 2017, letos se tedy konala už pošesté. Za tu dobu v nemocnici uskutečnili zhruba devět tisíc preventivních vyšetření.

V letošním roce Uherskohradišťská nemocnice připravila jednu novinku – nultý ročník výzvy Vyběhni v Movemberu s UHN. Za každý naběhaný kilometr přislíbila partnerská společnost pět korun, a to až do výše 6 000 kilometrů. Do výzvy se zapojilo 69 běžců, kteří tuto hranici dokonce o 800 kilometrů překonali. Nejúspěšnějším běžcem byl náš kolega z Českého rozhlasu Zlín – zprávař Ondřej Strachota, který naběhal přes 1080 kilometrů. I díky němu tak nemocnice obdržela 30 tisíc korun, které použije na nákup diagnostických sad sloužících právě k vyšetření rakoviny prostaty.

Spustit audio

Související