Na pohovce Jožky Kubáníka: O řemeslnících

V sobotu 21. května 2022 byla na rozhlasové pohovce řeč o řemeslnících. Pozvání k rozhovoru přijala kadeřnice Monika Máčalová a herec, moderátor a hudebník Václav Kopta.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Fejeton Jožky Kubáníka: O řemeslnících

Mám kamarádku Jindru, která i s manželem vášnivě miluje paní Zagorovou. Obdivují ji tak moc, že znají snad všechny její písně, vlastní celou její diskografii, mají stažené veškeré její pořady a nechyběli na žádném jejím koncertě. Tahle posedlost Haničkou písničkou došla tak daleko, až Jindřin manžel Jirka přišel s nápadem, že by se mu líbilo, kdyby jeho žena jako paní Hanka i vypadala. A protože ji nejvíce společně obdivovali z konce osmdesátých let, kdy se také na jednom z jejich koncertů seznámili, chtělo by to prý podobu z té doby.

Takže zapátrali v archívech a našli podle nich ty nejhezčí snímky s divokou trvalou, ty si vytiskli a Jindra s nimi zamířila ke své kadeřnici. Když dosedla, řekla tři slova: „Na Haničku Zagorovou” a vytáhla složku s fotografiemi. Kadeřnice prolistovala obrázky a málem omdlela. Pak se dala do přesvědčování, že to není dobrý nápad, že je mylné myslet si, že pak bude vypadat stejně jako její idol, že dnes se takové účesy nenosí, že k tomu nemá ani všechno potřebné, ale bylo to marné. Jindra trvala na svém. A tak se kadeřnice dala do práce, aby za dvě hodiny Jindra odešla spokojeně domů.

Při zpáteční cestě na sebe občas mrkla do výlohy a představovala si, jak bude manžel šťastný, když mu u dveří zazvoní tak trochu několikanásobná zlatá slavice, těšila se, že si pak večer pustí album z roku 1988 Živá voda a proloží to rozvernými Šmouly ze stejného roku, až dorazila ke dveřím. Nadechla se, vydechla, usmála se a zazvonila. Po krátké chvíli se otevřely dveře, v nich stál Jirka a Jindra zahlédla pouze to, jak dokořán otevřel oči, polknul a ze všech sil je zase zabouchnul.

„Vždyť ta kadeřnice ani neuměla svoje řemeslo! To přece není nic těžkého, chtít vypadat jako Hanička Zagorová, ne?” rozčilovala se Jindra, když mi celý příběh vyprávěla. A tak jsem si řekl, že to, jak kdo ovládá své řemeslo, prozkoumám. Koho jsem si pozval na moji rozhlasovou pohovku? Prvním hostem bude kadeřnice Monika Máčalová a zeptám se jí, jestli i ona někdy plní svérázná přání zákaznic a jako druhý na Pohovku usedne herec, moderátor, textař a hudebník Václav Kopta. Třeba se dozvíme, že někdo chce vypadat i jako on.         

Těším se na své hosty i na vás.

Jožka Kubáník

Jaké bude téma příštího pořadu a na které hosty se můžete těšit? To se dozvíte už příští středu ve Slováckém deníku, který vám mimo aktuální regionální zpravodajství pravidelně nabízí fejetony Jožky Kubáníka k jednotlivým pořadům. 

autoři: Jožka Kubáník , Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související