Zákaznice nosily fotky z Televizních novin a chtěly vypadat jako Lucie Borhyová, vypráví kadeřnice Monika Máčalová

Hostem na rozhlasové pohovce Jožky Kubáníka byla kadeřnice z Uherského Hradiště Monika Máčalová, aby povyprávěla, jaké strasti a slasti obnáší její profese.

Uherskohradišťská kadeřnice Monika Máčalová byla ke své profesi snad předurčena. „Už jako malá jsem stříhala koníkům hřívy a všechny mé barbíny měly na hlavách stejné účesy, které vypadaly jako ananas,” směje se sympatická mladá žena na Pohovce Jožky Kubáníka a popisuje, jaká je podstata jejího řemesla.

„Pro mě je to naprosto přesná představa toho, jak finální výsledek bude vypadat a umění převést jej a vytvořit. Je potřeba znát klienta, vědět, jaký typ účesu se hodí k  tvaru jeho obličeje a důležitá je i informace o tom, kolik času může úpravě účesu věnovat,” vyjmenovává Monika s tím, že sleduje uspěchanost doby, kvůli které lidé před zrcadlem tráví stále méně času.

A jak je to s případnou profesní deformací kadeřníků? „V autobuse, v letadle, ve frontě u pokladny my kadeřníci vlasy sledujeme, a když jsme na plese a vidíme vytáhnutou pinetku, už víme, že by účes potřebovat spravit,” přiznává s úsměvem a dodává, že jí do salónu mnohé zákaznice nosily fotky z televizních novin a chtěly vypadat jako Lucie Borhyová. „Tak to jsem je už naučila, že se musí dívat i na to, jaké vlasy mají samy a jaké vlasy mají ty dámy z obrázku,” připomíná.

V rozhovoru zároveň vypráví o tom, jak je pro mnoho klientek i psycholožkou, která naslouchá jejich trablům, nakolik jsou klientky v malém městě, jakým je Uherské Hradiště, konzervativní a jak reaguje, když budoucí nevěsta přichází s nápadem na svatební účes, i když se jí k typu její tváře a ke kvalitě vlasů vůbec nehodí.

Jožka Kubáník ze zákulisí rozhovoru prozrazuje:

S Monikou Máčalovou jsem se slyšel poprvé a byla během rozhovoru tak milá, až jsem zalitoval, že na mé hlavě už není moc co stříhat a nemohu s ní všechny možnosti, které by dokázala s vlasy vyčarovat, probírat.
Jožka Kubáník

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.